Preşedintele ceh Milos Zeman îndeamnă la o acţiune NATO în cazul în care Rusia ar invada Ucraina

Preşedintele ceh Milos Zeman a declarat că NATO ar trebui să mobilizeze trupe în Ucraina, dacă Rusia invadează estul ţării.

1232 afișări
Imaginea articolului Preşedintele ceh Milos Zeman îndeamnă la o acţiune NATO în cazul în care Rusia ar invada Ucraina

Preşedintele ceh Milos Zeman îndeamnă la o acţiune NATO în cazul în care Rusia ar invada Ucraina

"Dacă Rusia decide să-şi extindă expansiunea teritorială în estul Ucrainei, comedia va fi durat suficient", a declarat duminică Zeman, primul preşedinte ales prin sufragiu direct din istoria ţării, pentru postul public ceh de radio.

"În acest caz, nu aş susţine doar ca UE să adopte sancţiunile cele mai dure posibile, dar aş spune ca NATO să fie pregătit din punct de vedere militar, de exemplu introducându-şi trupele pe teritoriul ucrainean", a continuat preşedintele de stânga, în vârstă de 69 de ani, aflat în funcţie de un an.

Ucraina este condusă de către un Guvern interimar prooccidental după ce Viktor Ianukovici a fost îndepărtat de la putere, în urma unor manifestaţii împotriva regimului său, fiind acuzat de proastă gestionare economică şi corupţie.

Washingtonul apreciază că Moscova a masat aproximativ 40.000 de militari la frontiera cu Ucraina.

Mai multe regiuni care au o importantă populaţie rusofonă, în estul Ucrainei, cer organizarea, înaintea alegerilor prezidenţiale anticipate prevăzute la 25 mai, a unui referendum care să le permită, după modelul Crimeei, să aleagă între un regim federal şi pur şi simplu alipirea la Rusia.

Moscova a dezminţit că vrea să-şi trimită trupele dincolo de Crimeea, dar nu şi-a retras trupele pe care le-a comasat la frontieră.

Manifestanţi proruşi au ocupat duminică mai multe clădiri publice în oraşe importante din estul Ucrainei, strigând "Rusia!".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici