Preşedintele Chinei a evocat suferinţele comune sub ocupaţia japoneză, la finalul vizitei în Coreea de Sud

Preşedintele chinez Xi Jinping a pus vineri accentul pe suferinţele comune ale Chinei şi Coreei de Sud sub ocupaţia japoneză, la finalul unei vizite la Seul, după câteva zile de la decizia istorică a autorităţilor de la Tokyo de a extinde misiunile armatei nipone.

148 afișări
Imaginea articolului Preşedintele Chinei a evocat suferinţele comune sub ocupaţia japoneză, la finalul vizitei în Coreea de Sud

Preşedintele Chinei a evocat suferinţele comune sub ocupaţia japoneză, la finalul vizitei în Coreea de Sud (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Într-un discurs susţinut la Universitatea din Seul, preşedintele chinez a făcut aprecieri critice la adresa Japoniei şi, în schimb, a menţionat de puţin la Coreea de Nord, aliatul tradiţional al Beijingului, subliniind necesitatea "denuclearizării peninsulei" şi detensionării situaţiei prin intermediul dialogului.

"În prima jumătate a secolului XX, armata japoneză a desfăşurat agresiuni barbare împotriva Chinei şi Coreei, ocupând jumătate din continentul chinez", a afirmat preşedintele chinez.

"Când războiul împotriva Japoniei era la apogeu, popoarele chinez şi coreean au împărtăşit suferinţa şi s-au sprijinit cu sudoare şi sânge", a adăugat preşedintele Xi Jinping.

Declaraţiile intervin după decizia istorică luată marţi de Guvernul japonez de a autoriza forţele armate să participe la operaţiuni militare externe pentru a-şi ajuta aliaţii, o premieră de la adoptarea Constituţiei pacifiste, în 1947.

Pentru justificarea deciziei, premierul japonez Shinzo Abe a invocat în ultimele luni ameninţările crescânde la adresa Japoniei, într-o aluzie clară la ambiţiile regionale ale Chinei, care continuă să-şi crească bugetul militar.

Relaţiile dintre Tokyo şi Beijing sunt tensionate de mai multe luni, în condiţiile în care cele două ţări îşi dispută apartenenţa unor insule nelocuite din Marea Chinei de Est.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici