Preşedintele chinez doreşte relaţii "sănătoase şi stabile" cu liderul nord-coreean Kim Jong-Un

Preşedintele chinez Xi Jinping i-a trimis, joi, un mesaj liderului nord-coreean Kim Jong-Un în care şi-a exprimat speranţa pentru dezvoltarea unor relaţii "sănătoase şi stabile" între cele două ţări, potrivit presei de stat de la Phenian, relatează site-ul agenţiei Yonhap.

938 afișări
Imaginea articolului Preşedintele chinez doreşte relaţii "sănătoase şi stabile" cu liderul nord-coreean Kim Jong-Un

Preşedintele chinez doreşte relaţii "sănătoase şi stabile" cu liderul nord-coreean Kim Jong-Un

Într-un gest extrem de rar, Xi Jinping a răspuns la mesajul de felicitare al lui Kim Jong-Un de săptămâna trecută cu privire la realegerea sa în calitate de lider al Partidului Comunist Chinez (CPC), în cadrul celui de-al 19-lea congres al partidului. Xi va rămâne la guvernare cel puţin până în 2022.

"Aş dori ca, în actuala situaţie, partea chineză să depună eforturi comune cu partea nord-coreeană pentru a promova stabilitatea durabilă şi dezvoltarea sănătoasă a relaţiilor dintre cele două naţiuni", a declarat Xi Jinping.

Liderul de la Beijing a vorbit despre necesitatea de a "apăra pacea regională, stabilitatea şi prosperitatea comună", prin intermediul unei "contribuţii pozitive" din partea ambelor state, potrivit agenţiei de ştiri nord-coreene KCNA.

Potrivit unor oficiali, o delegaţie chineză de rang înalt s-ar putea deplasa în Coreea de Nord în viitorul apropiat pentru o informare cu privire la rezultatul congresului Partidului Comunist, aşa cum a procedat după alegerile anterioare din 2012. Totodată, Beijingul menţine ca prioritate reluarea negocierilor pentru denuclearizarea Peninsulei Coreene.

Schimbul de mesaje de prietenie dintre Xi Jinping şi Kim Jong-Un vin în contextul în care China este îndemnată de comunitatea internaţională să facă mai multe eforturi pentru a împiedica testele nucleare şi cu rachete balistice ale Phenianului, care au generat tensiuni la nivel global, precum şi înaintea unei vizite la Beijing a preşedintelui american Donald Trump.

China este cel mai important aliat al Coreei de Nord, dar în ultima vreme şi-a manifestat tot mai accentuat nemulţumirea faţă de programele nucleare dezvoltate de către regimul de la Phenian, îndemnând în mod repetat la reţinere în declaraţii şi acţiuni.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici