Preşedintele cubanez Diaz-Canel a fost reales. Cum va combate ineficienţa sistemului guvernat în mod totalitar

  • Miguel Diaz-Canel a devenit noul preşedinte al Cubei pentru un al doilea mandat
  • Alegerea sa a fost decisă în unanimitate prin vot parlamentar
  • Opoziţia politică este ilegală în Cuba
425 afișări
Imaginea articolului Preşedintele cubanez Diaz-Canel a fost reales. Cum va combate ineficienţa sistemului guvernat în mod totalitar

Preşedintele cubanez Diaz-Canel a fost reales. Cum va combate ineficienţa sistemului guvernat în mod totalitar

Preşedintele Miguel Diaz-Canel, în vârstă de 62 de ani, a devenit pentru prima dată preşedintele Cubei în 2018 fiind primul lider civil după aproape 60 de ani de hegemonie a fraţilor Castro şi a pornit în căutarea unei liberalizări economice prudente.

Primii săi cinci ani de mandat au fost marcaţi de cea mai gravă criză economică din ultimele trei decenii şi de un răspuns larg criticat la protestele istorice antiguvernamentale care au declanşat o înăsprire a sancţiunilor SUA.

Penuria de alimente, medicamente şi combustibil au făcut ca ţara sa să cunoască un exod fără precedent: peste 300000 de cetăţeni au plecat doar în 2022.

Candidatura lui Diaz-Canel a fost confirmată în Adunarea Naţională aliniată cu Partidul Comunist din Cuba, iar 459 din cei 462 de legislatori prezenţi au votat pentru realegerea acestuia. Conform legislaţiei cubaneze, un preşedinte nu poate îndeplini mai mult de două mandate succesive.

Preşedintele a cerut cabinetului său „să înfrunte obstacolele şi să rezolve ineficienţele pentru a controla mai bine inflaţia şi a creşte oferta de bunuri şi servicii”. Diaz-Canel a criticat, de asemenea, „birocraţia, indiferenţa şi corupţia inacceptabilă” despre care a spus că ţin ţara pe loc în vremuri dificile.

Reformele conduse de Diaz-Canel „nu au însemnat o tranziţie completă şi cuprinzătoare către o economie mixtă” a întreprinderilor private şi publice, a declarat analistul Arturo Lopez-Levy, de la Universitatea Autonomă din Madrid. Majoritatea companiilor din Cuba sunt încă controlate de stat.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici