Preşedintele Erdogan cataloghează Israelul drept un stat al ocupaţiei şi al terorii: Ierusalimul este capitala Palestinei/ Kremlin: Rusia nu împărtăşeşte poziţia preşedintelui Turciei

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat miercuri, în cadrul summitului Organizaţiei Cooperării Islamice de la Istanbul, că Israelul este "un stat al ocupaţiei şi al terorii" şi le-a cerut puterilor lumii să recunoască Ierusalimul drept capitala statului palestinian, relatează Anadolu.

1315 afișări
Imaginea articolului Preşedintele Erdogan cataloghează Israelul drept un stat al ocupaţiei şi al terorii: Ierusalimul este capitala Palestinei/ Kremlin: Rusia nu împărtăşeşte poziţia preşedintelui Turciei

Preşedintele Erdogan cataloghează Israelul drept un stat al ocupaţiei şi al terorii: Ierusalimul este capitala Palestinei

Erdogan, care a criticat dur decizia preşedintelui american Donald Trump privind recunoaşterea Ierusalimului drept capitala Israelului, a invitat la Istanbul 48 de reprezentanţi ai statelor musulmane, inclusiv 16 lideri de stat sau de guvern, pentru a adopta o poziţie comună în această problemă. Liderul Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, este prezent la discuţii.

"Israelul este un stat al ocupaţiei. În acelaşi timp, Israelul este un stat al terorii. Invit ţările care apreciază dreptul internaţional şi corectitudinea să recunoască Ierusalimul drept capitala ocupată a Palestinei. Ţările musulmane nu vor renunţa niciodată la această cerere. Ne-am adunat astăzi aici pentru a evalua abuzul în privinţa Ierusalimului. Orice persoană care merge pe străzile acestui oraş sfânt va înţelege că se află sub ocupaţie. Pacea globală şi regională nu pot fi obţinute până când problema palestiniană va fi rezolvată în mod corect", a spus Recep Erdogan.

Preşedintele Turciei susţine că decizia Statelor Unite în privinţa Ierusalimului este "o lovitură grea asupra umanităţii", iar rezoluţiile ONU asigură că nicio naţiune nu poate stabili o misiune diplomatică la Ierusalim.

"Decizia SUA în privinţa Ierusalimului este nulă şi recompensează actele de teroare ale Israelului. Israelul a torturat civili neînarmaţi. SUA ar trebui să renunţe la această decizie ilegală şi provocatoare. Recunoaştem Ierusalimul drept capitala Palestinei şi îndemnăm întreaga lume să facă acelaşi lucru. Ierusalimul este linia roşie a musulmanilor", a mai spus Erdogan.

Liderul de la Ankara a lăudat ţările care au refuzat să recunoască decizia SUA, adăugând că integrarea statului palestinian în acordurile internaţionale ar trebui accelerată.

Preşedintele american Donald Trump a activat, la 6 decembrie, un document executiv din anul 1995 prin care Statele Unite asumau angajamentul de a muta ambasada din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim. Donald Trump a ordonat Departamentului de Stat să iniţieze pregătirile pentru mutarea ambasadei SUA la Ierusalim.

Aprobarea de către Statele Unite a cerinţei Israelului ca întreg Ierusalimul să fie capitala ţării întrerupe politica americană din ultimele decenii, potrivit căreia statutul oraşului trebuie decis în negocierile cu palestinienii, care vor ca Ierusalimul de Est să fie capitala viitorului lor stat. Comunitatea internaţională nu recunoaşte suveranitatea israeliană asupra întregului oraş Ierusalim.

Rusia nu împărtăşeşte poziţia preşedintelui turc Recep Erdogan, în legătură cu Israelul, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, după ce liderul de la Ankara a catalogat Israelul ca "stat terorist" şi a sugerat ca Ierusalimul de Est să fie recunoscut drept capitală a statului palestinian.


Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a adăugat că poziţia Rusiei privind Ierusalimul şi procesul de pace din Orientul Mijlociu este bine cunoscută, informează agenţia de ştiri Tass.

Oficialul rus a refuzat să răspundă la întrebarea despre modul în care afirmaţiile lui Erdogan ar putea afecta eforturile de soluţionare a conflictului între Israel şi palestinieni.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat miercuri, în cadrul summitului Organizaţiei Cooperării Islamice de la Istanbul, că Israelul este "un stat al ocupaţiei şi al terorii" şi le-a cerut ţărilor din întreaga lume să recunoască Ierusalimul drept capitala statului palestinian.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici