Preşedintele Estoniei avertizează în legătură cu războiul hibrid rusesc: „Trebuie să fim pregătiţi... atacuri hibride, atacuri cibernetice: aceste lucruri se pot întâmpla”

Preşedintele Estoniei a avertizat, într-un interviu acordat Financial Times, că statele baltice ar trebui să se pregătească pentru utilizarea de către Rusia a tacticilor de război hibrid, afirmând că trebuie să fie pregătite pentru atacuri cibernetice şi fluxuri de migranţi.

14796 afișări
Imaginea articolului Preşedintele Estoniei avertizează în legătură cu războiul hibrid rusesc: „Trebuie să fim pregătiţi... atacuri hibride, atacuri cibernetice: aceste lucruri se pot întâmpla”

FOTO Alar Karis/Twitter

Alar Karis a declarat că, deşi nu există o ameninţare directă la adresa Estoniei, este îngrijorat de miile de soldaţi ruşi trimişi în Belarus pentru exerciţii militare. Anul trecut, Belarus a direcţionat în mod deliberat un număr mare de migranţi către Polonia, Lituania şi Letonia, în încercarea de a tulbura ţările UE.

"Trebuie să fim pregătiţi... atacuri hibride, atacuri cibernetice: aceste lucruri se pot întâmpla", a declarat Karis pentru Financial Times. Criza de la graniţa dintre Belarus şi UE de anul trecut, când migranţii au fost blocaţi în condiţii adesea de îngheţ, "cu siguranţă nu a fost orchestrată de migranţii înşişi, ci de Belarus - şi chiar de Rusia însăşi. Pentru acest lucru trebuie să fim pregătiţi".

Statele baltice şi-au sporit gradul de pregătire militară şi au cerut o prezenţă sporită a NATO în regiunea lor, în timp ce Rusia continuă să îşi adune forţele la graniţa cu Ucraina, aproape de flancul estic al alianţei militare.

Marea Britanie a confirmat săptămâna aceasta că îşi va dubla prezenţa în Estonia, unde conduce un grup de luptă multinaţional de 1.000 de oameni. Germania a declarat că va trimite mai multe trupe în Lituania, iar Canada ia în considerare creşterea numărului de trupe în Letonia.

"Descurajarea este ceva care funcţionează dacă tratăm cu ruşii. Cu cât avem mai multe trupe aici, cu atât mai bine", a declarat Karis. "Pentru o ţară mică precum Estonia, este important să ne simţim în siguranţă".

Ţările baltice sunt deosebit de îngrijorate de cei peste 30.000 de soldaţi ruşi aflaţi într-un exerciţiu neanunţat în Belarus, care are legături puternice cu Moscova. "Dacă aceste trupe rămân acolo, bineînţeles că este o problemă, pentru că [Belarus] nu va mai fi independent", a declarat el.

Graniţa Belarusului cu Lituania şi Polonia se află la doar 100 km de exclava rusă Kaliningrad, care este considerată una dintre cele mai mari vulnerabilităţi ale NATO.

Karis, care a preluat în octombrie funcţia de preşedinte, a dezvăluit că Estonia a suferit 150 de tentative de atacuri cibernetice pe zi şi că "tentativele sunt atât de multe încât sunt dificil de urmărit".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici