Preşedintele iranian vrea soluţionarea dosarului nuclear în trei luni

Preşedintele iranian Hassan Rohani şi-a exprimat dorinţa ca spinosul dosar nuclear să fie soluţionat în termen de trei luni prin negocieri diplomatice şi s-a angajat totodată la transparenţă, potrivit unui interviu publicat miercuri de ziarul The Washington Post.

82 afișări
Imaginea articolului Preşedintele iranian vrea soluţionarea dosarului nuclear în trei luni

Preşedintele iranian Hassan Rohani (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Preşedintele ales pe 14 iunie a declarat că este pregătit să semneze un acord în "trei până la şase luni", subliniind că Iranul vrea să soluţioneze această problemă "în lunile următoare, ci nu în anii (următori)".

"Opţiunea Iranului este trei luni, dar este bine şi în şase luni", a spus el.

Hassan Rohani, care a dat asigurări marţi de la tribuna ONU, la New York, că ţara sa este pregătită să coopereze bilateral şi multilateral, a adăugat că vrea să rezolve această problemă "cât mai rapid posibil", "în interesul tuturor".

Statele Unite şi aliaţii lor suspectează programul nuclear iranian de scopuri militare, ceea ce Teheranul, afectat de sancţiuni economice internaţionale, dezminte.

Întrebat de jurnalistul de la The Washington Post dacă liderul suprem Ali Khamenei i-a dat mână liberă în această problemă, Rohani a răspuns că "soluţionarea dosarului nuclear este una dintre responsabilităţile Guvernului" său.

"Guvernul meu are puteri depline să poarte negocieri asupra (dosarului) nuclear", a insistat preşedintele iranian.

Aşa cum a declarat marţi în faţa membrilor Adunării Generale a ONU, liderul iranian a dat asigurări că este pregătit pentru "transparenţă" în privinţa programului nuclear al ţării sale, cu scopul de a dovedi că nu caută să se doteze cu arma atomică.

"Dacă Occidentul recunoaşte Iranului drepturile sale, nu există niciun obstacol în calea transparenţei totale, necesare soluţionării acestui dosar", a subliniat Rohani, precizând că un asemenea acord ar permite o eventuală normalizare a relaţiilor cu Statelor Unite. Cele două ţări au întrerupt orice legătură în 1980.

"Dacă domnul (Barack) Obama şi cu mine ne vom întâlni, vom privi amândoi spre viitor, perspectivele sale şi speranţele noastre pentru viitor", a spus el. "Notele, scrisorile şi conversaţiile pe care le-am purtat merg în această direcţie. Avem nevoie de un punct de plecare. Eu cred că este vorba despre dosarul nuclear", a subliniat Rohani.

Joi este prevăzută pentru prima dată o reuniune, la New York, asupra acestui dosar între ministrul de Externe iranian şi omologii săi din ţările membre ale grupului 5+1 (Statele Unite, Rusia, China, Franţa, Marea Britanie şi Germania).

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici