Preşedintele Iranului pune sub semnul întrebării succesul conferinţei Geneva II privind Siria

Preşedintele iranian Hassan Rohani şi-a exprimat îndoiala în legătură cu succesul conferinţei Geneva II privind Siria, care a început miercuri în Elveţia, în absenţa Iranului, şi a denunţat participarea la discuţii a "susţinătorilor terorismului".

96 afișări
Imaginea articolului Preşedintele Iranului pune sub semnul întrebării succesul conferinţei Geneva II privind Siria

Hassan Rohani (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Totul arată că sunt puţine speranţa ca la conferinţa Geneva II să fie găsită o soluţie la problemele poporului sirian şi la flagelul terorismului", a afirmat Rohani, citat de agenţia Mehr, înainte de părăsi Teheranul pentru Forumul economic mondial de la Davos.

"De asemenea, avem puţine speranţe privind eficienţa conferinţei pentru a instaura stabilitatea, deoarece anumiţi susţinători ai terorismului participă la discuţii", a adăugat el.

Iranul, principalul aliat al regimului Bashar al-Assad, îi consideră "terorişti" pe membrii opoziţiei siriene şi acuză monarhiile arabe din Golf, Turcia şi ţările occidentale că îi înarmează şi finanţează pe rebelii sirieni.

Secretarul general al ONU, Ban KI-moon, a retras, luni seara, invitaţia trimisă Iranului de a participa la conferinţa Geneva, după ce a aceasta a provocat dispute în rândul participanţilor.

ONU şi-a justificat decizia prin refuzul Teheranului de a susţine un guvern de tranziţie în Siria, cum prevede "acordul de la Geneva" semnat de marile puteri la 30 iunie 2012.

Iranul l-a acuzat marţi pe secretaru general al ONU că a retras invitaţia la presiunea Statelor Unite şi ascunde "adevăratele motive" ale schimbării de poziţie.

Statele Unite, Marea Britanie şi Franţa, care, asemenea opoziţiei siriene, susţin ca preşedintele Bashar al-Assad să renunţe la putere, au condiţionat prezenţa Iranului la conferinţa din Elveţia de susţinerea unei tranziţii democratice la Damasc. Opoziţia siriană a ameninţat că va boicota conferinţa dacă Iranul va participa la discuţii.

La conferinţa din Elveţia participă reprezentanţi din aproximativ 40 de state şi organizaţii, între care iniţiatorii reuniunii - ministrul rus de Externe Serghei Lavrov şi secretarul de stat american John Kerry.

Conferinţa de pace Geneva II are ca obiectiv găsirea unei soluţii care să pună capăt conflictului din Siria, soldat cu peste 130.000 de morţi şi milioane de refugiaţi din martie 2011

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici