Preşedintele kazah spune că va trupele ruse vor începe să părăsească ţara

Un bloc militar condus de Rusia va începe să îşi retragă trupele din Kazahstan peste două zile, după ce şi-a îndeplinit principala misiune de stabilizare a ţării din Asia Centrală după tulburări grave, a declarat marţi preşedintele kazah Kassym-Jomart Tokayev.

2152 afișări
Imaginea articolului Preşedintele kazah spune că va trupele ruse vor începe să părăsească ţara

Preşedintele kazah spune că va trupele ruse vor începe să părăsească

Tokayev, în vârstă de 68 de ani, a cerut săptămâna trecută Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC) condusă de Moscova să trimită trupe, în momentul în care, potrivit spuselor sale ulterioare, a avut loc o tentativă de lovitură de stat ai cărei instigatori anonimi au aruncat în violenţă jumătate din teritoriul naţiunii bogate în petrol.

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat luni că desfăşurarea a fost crucială, revendicând victoria în apărarea Kazahstanului de ceea ce el a descris ca fiind o revoltă teroristă susţinută de străini.

Autorităţile spun că protestele paşnice iniţiale împotriva creşterii preţurilor la carburanţi au fost deturnate de grupuri care urmăreau răsturnarea guvernului.

Unii analişti din Asia Centrală au sugerat că luptele interne între clanuri în rândul elitei bogate a ţării ar fi putut juca un rol important în ceea ce a fost cea mai sângeroasă violenţă din cei 30 de ani de independenţă faţă de Moscova a fostei republici sovietice.

Autor: Alina Maria

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici