Preşedintele Obama declară război rezistenţei microbilor la antibiotice

Preşedintele Barack Obama lansează un război împotriva rezistenţei microbilor la antibiotice, o ameninţare în creştere la adresa sănătăţii publice, şi va cere o dublare a fondurilor federale destinate finanţării căutării unor noi agenţi antibacterieni.

Imaginea articolului Preşedintele Obama declară război rezistenţei microbilor la antibiotice

Barack Obama (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Anvelopa pe care preşedintele o va cere Congresului odată cu prezentarea proiectului său de buget pentru 2016, la începutul lui februarie, este de peste 1,2 miliarde de dolari, se precizează într-un document făcut public de Casa Albă marţi.

Două milioane de persoane contractează anual, în Statele Unite, o infecţie rezistentă la antibiotice, iar 23.000 mor din această cauză, subliniază Casa Albă, notând că, din punct de vedere economic, costul direct al acestei probleme se ridică la cel puţin 20 de miliarde de dolari pe an.

Alocarea bugetară ar urma "să îmbunătăţească utilizarea antibioticelor, să consolideze evaluarea riscului rezistenţei microbilor, supravegherea sanitară şi să stimuleze cercetarea în Sănătate şi în sectoarele agricole", explică preşedinţia.

Cea mai mare parte a anvelopei - 650 milioane de dolari - va ajunge la Institutele Naţionale pentru Sănătate (NIH) şi la Autoritatea pentru cercetare biomedicală avansată şi dezvoltare (BARDA), cu scopul de a creşte puternic investiţiile americane în dezvoltarea unor noi produse antibacteriene şi unor teste de diagnostic rapid, se mai arată în document.

- Inovaţie

Casa Albă subliniază că cercetători finanţaţi de către NIH au creat recent o nouă tehnică de extragerea a unor agenţi antimicrobieni puternici din microorganisme care se află în sol, ca teixobactina

Este vorba despre primul antibiotic descoperit în ultimii 25 de ani, iar creşterea bugetului federal va permite susţinerea acestui tip de inovaţie.

Peste 280 de milioane de dolari vor fi destinaţi Centrelor pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC), în vederea sporirii controlului asupra folosirii antibioticelor, supravegherea epidemiilor şi cazurilor de rezistenţă microbiană.

Preşedintele Obama prevede, de asemenea, 47 de milioane de dolari pentru Agenţia Medicamentelor (FDA), pentru ca ea să evalueze atât noi antibiotice destinate bolnavilor, cât şi pe cele utilizate în creşterea animalelor.

Această ultimă iniţiativă prezidenţială intervine după ce Obama a semnat în septembrie un decret privind susţinerea eforturilor împotriva rezistenţei microbiene.

Astfel, Casa Albă a creat un grup de lucru - din care fac parte departamentele Sănătăţii, Apărării şi Agriculturii - însărcinat să-i prezinte preşedintelui, până în februarie 2015, un plan cincinal de acţiune pentru atacarea acestei probleme sanitare grave.

Ea a creat, de asemenea, un grup consultativ de experţi independenţi care să stabilească mijloacele de stimulare a cercetării şi supravegherii sanitare.

- "Evul Mediu al medicinei"

Virologi, autorităţi sanitare americane, dar şi din restul lumii, avertizează tot mai insistent în legătură cu pericolul acestei rezistenţe microbiene aflate în creştere şi care, dacă continuă în ritmul actual, ar putea să lase medicina neputincioasă în faţa unor infecţii banale şi să trimită lumea "în Evul Mediu al medicinei".

"În cazul în care continuăm pe această pantă, cu tot mai mulţi microbi rezistenţi la antibiotice, ne-am putea trezi într-o zi că ne vom confrunta cu o situaţie în care vor apărea infecţii împotriva cărora nu avem tratament", a avertizat doctorul Anthony Fauci, directorul Institutului american pentru Alergii şi Boli Infecţioase (NIAID).

Această luptă "este o prioritate atât pentru Sănătatea Publică, cât şi pentru Securitatea Naţională", a scris el pe site-ul Institutului.

Situaţia este atribuită atât unui consum excesiv şi neadecvat de antibiotice, cât şi folosirii acestor medicamente în creşterea animalelor, cu scopul de a dopa creşterea şeptelului.

Potrivit unui raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) din aprilie 2014, există o rezistenţă mai ales faţă de antibiotice a şapte bacterii care provoacă boli curente grave ca septicemia, diareea, pneumoniile, infecţiile căilor urinare şi gonoreea.

OMS pregăteşte un plan de acţiune la nivel mondial împotriva rezistenţei microbiene, pe care urmează să-l supună aprobării Adunării Mondiale a Sănătăţii în acest an.

Potrivit concluziilor recente ale unei comisii de experţi formate de către Guvernul britanic, această rezistenţă la antibiotice ar putea să provoace zece milioane de morţi pe an la nivel mondial, în 2050.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici