Preşedintele pakistanez a suferit un atac de cord

Preşedintele pakistanez Asif Ali Zardari a suferit marţi un "atac cardiac minor" dar starea sa de sănătate este bună în prezent şi nu intenţionează să demisioneze, a declarat ministrul pentru Drepturile Omului, Mustafa Khokhar.

171 afișări
Imaginea articolului Preşedintele pakistanez a suferit un atac de cord

Asif Ali Zardari (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Zardari a fost transportat cu avionul, marţi, la Dubai, unde a suferit o angioplastie şi de unde "se va întoarce mâine" (joi) în Pakistan, a precizat ministrul.

Publicaţia americană Foreign Policy transmisese că Zardari, foarte nepopular, implicat în scandaluri de corupţie şi acuzat că a căutat susţinerea Statelor Unite împotriva puternicei armate pakistaneze, ar putea demisiona ca urmare a unui atac cardiac.

"Preşedintele a suferit marţi un atac de cord minor şi a fost transportat cu avionul la Dubai, unde a suferit ieri o angioplastie", a declarat Khokhar. "Se află în stare bună, se va întoarce mâine şi nu are nicio intenţie să demisioneze", a adăugat acesta referindu-se la articolul din Foreign Policy citat miercuri de anumite publicaţii pakistaneze.

Zardari a fost recent implicat în scandalul documentelor, denumit "memogate" de presa pakistaneză, care l-a costat funcţia pe influentul ambasador pakistanez în Statele Unite, Husain Haqqani, unul dintre apropiaţii preşedintelui.

Haqqani a fost înlocuit de deputata Sherry Rehman, o altă apropiată a lui Zardani, după ce a fost acuzat că a transmis în luna mai un memorandum către americani solicitându-le acestora să împiedice armata să preia puterea după raidul american în nordul ţării în care a fost ucis Osama ben Laden, umilind pe parcurs militarii.

Memogate a provocat un scandal în Pakistan, o ţară foarte preocupată de suveranitatea sa şi cu o opinie publică antiamericană, pentru că principalul reclamant, omul de afaceri americano-pakistanez, Mansoor Ijaz, a afirmat că Zardari este inspiraţia, dacă nu autorul scrisorii.

Acest scandal a trecut pe planul doi după ce NATO a provocat moartea a 24 de soldaţi pakistanezi la frontiera afgană sâmbăta trecută, declanşând o nouă criză diplomatică între Islamabad şi Washington, punctată de boicotul Pakistanului la întâlnirea referitoare la Afganistan desfăşurată luni la Bonn (Germania).

Asif Ali Zardari, în vârstă de 56 de ani, a fost ales preşedinte pentru un mandat de cinci ani în 2008. Văduv după moartea fostului prim-ministru Benazir Bhutto într-un atentat de la sfârşitul lui decembrie 2007, a devenit liderul principalului partid al coaliţiei guvernamentale, Partidul Poporului Pakistanez (PPP), condus până atunci de soţia sa.

Preşedintele rămâne foarte nepopular şi controversat în ţara sa, unde este supranumit "Domnul 10 la sută", simbol al corupţiei din perioada guvernelor coduse de soţia sa în anii 1990, chiar dacă justiţia a abandonat orice urmărire penală după alegerea sa ca preşedinte.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici