Preşedintele Poloniei critică executivul UE pentru blocarea fondurilor europene

Preşedintele polonez Andrzej Duda a criticat, duminică, Comisia Europeană pentru blocarea fondurilor UE în ceea ce a spus că a fost "o încercare de a forţa Polonia să îşi schimbe guvernul”, adăugând că este deschis la negocieri privind schimbările din sistemul de justiţie, notează Reuters.

556 afișări
Imaginea articolului Preşedintele Poloniei critică executivul UE pentru blocarea fondurilor europene

Guvernul polonez anterior, condus de partidul naţionalist Lege şi Justiţie (PiS), a fost implicat într-o dispută cu Uniunea Europeană privind reformele judiciare ale Varşoviei şi statul de drept, ceea ce a dus la blocarea a miliarde de euro din fondurile UE pentru Polonia.

Noul guvern pro-UE s-a angajat să recâştige accesul la bani prin restabilirea statului de drept, dar se confruntă cu rezistenţa din partea susţinătorilor fostului partid de guvernământ, inclusiv a lui Duda şi a unor judecători.

"Nu am nicio îndoială care a fost scopul blocării banilor din Planul Naţional de Redresare de către Comisia Europeană. A fost o acţiune pur politică împotriva autorităţilor poloneze anterioare", a declarat Duda.

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat că mai este de lucru cu Polonia, astfel încât toate etapele din cadrul mecanismului de redresare şi rezilienţă să fie îndeplinite.

”Guvernul polonez şi-a exprimat disponibilitatea de a lucra cu Comisia pentru a aborda pe deplin etapele de referinţă privind independenţa judiciară", a arătat purtătorul de cuvânt.

Duda a mai spus că este deschis la negocieri şi la propuneri pentru diverse schimbări în sistemul judiciar polonez, dar că nu va permite nicio verificare a judecătorilor care au fost numiţi în timpul mandatului său.

Alegerile din 15 octombrie au pus capăt celor opt ani de guvernare PiS, iar noul guvern condus de fostul preşedinte al Consiliului European Donald Tusk a promis că va recâştiga accesul la fondurile UE.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici