Preşedintele Poloniei sfidează Uniunea Europeană: Andrzej Duda a promulgat o controversată reformă a justiţiei

Preşedintele polonez Andrzej Duda a promulgat o lege ce a provocat temeri că ar putea fi folosită pentru a reduce la tăcere magistraţii care se opun reformelor justiţiei implementate de partidul de guvernământ de la Varşovia, relatează Dpa.

2341 afișări
Imaginea articolului Preşedintele Poloniei sfidează Uniunea Europeană: Andrzej Duda a promulgat o controversată reformă a justiţiei

Preşedintele Poloniei a promulgat o controversată reformă a justiţiei, sfidând UE

Proiectul de lege, propus de Partidul Lege şi Justiţie (PiS), aflat la guvernare din 2015, face parte dintr-un set de reforme ale justiţiei criticate de Uniunea Europeană.

Potrivit proiectului, judecătorii pot fi vizaţi de măsuri disciplinare, putând fi chiar demişi, pentru o serie de acţiuni, cum ar fi punerea la îndoială a legalităţii numirilor în posturile din sistemul judiciar.

Acest subiect a devenit unul intens disputat după ce PiS a reformat Consiliul Naţional Judiciar, un organism responsabil pentru recomandarea judecătorilor numiţi de preşedinte. Majoritatea membrilor acestui organism sunt selectaţi de politicieni, nu de judecători.

Curtea Supremă a hotărât că organismul reformat nu mai este independent, însă decizia a fost pusă la îndoială de către o altă instanţă de rang superior.

Piotr Mueller, purtătorul de cuvânt al Guvernului, a declarat marţi că noua lege „stabilizează sistemul de justiţie al Poloniei”, în timp ce ministrul adjunct al Justiţiei, Michal Wojcik, a declarat că va „împiedica anarhia şi haosul în sistemul judiciar”.

Proiectul de lege a fost criticat de, printre altele, Comisia de la Veneţia, Curtea Supremă a Varşoviei, cât şi departamentul juridic al Parlamentului Poloniei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici