Preşedintele Serbiei face presiuni asupra UE, pentru obţinerea calendarului de aderare: "Tot ce dorim este să ne arate respect"

Preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a declarat joi că ţara sa exercită presiuni asupra Uniunii Europene pentru a oferi un calendar clar privind aderarea Serbiei la Blocul comunitar, relatează site-ul agenţiei The Associated Press.

729 afișări
Imaginea articolului Preşedintele Serbiei face presiuni asupra UE, pentru obţinerea calendarului de aderare: "Tot ce dorim este să ne arate respect"

Preşedintele Serbiei face presiuni asupra Uniunii Europene pentru obţinerea unui calendar de aderare

În cadrul unei vizite în nordul Greciei, Vucic a precizat că UE nu a reuşit până acum să ofere indicaţii cu privire la momentul în care statul balcanic ar putea să se alăture celor 28 de naţiuni, adăugând: "Tot ce dorim este să ne arate respect".

Serbia a început în mod oficial discuţiile pentru aderarea la Uniunea Europeană în luna ianuarie a anului 2014.

"Nu aştept răspunsuri în cel mai scurt timp privind data exactă de aderare, dar doresc crearea unui cadru. Spuneţi-ne clar ce se aşteaptă de la noi şi când se aşteaptă, inclusiv în privinţa provinciei Kosovo", a spus Vucic, care a câştigat alegerile prezidenţiale din aprilie.

UE a cerut reforme de guvernare şi reforme anticorupţie din partea Belgradului, precum şi o soluţionare a disputelor din această ţară cu fosta ei provincie, Kosovo, care a devenit independentă în 2008.

Reprezentanţii Blocului comunitar au mediat discuţiile dintre Serbia şi Kosovo, cu scopul de a detensiona situaţia. Dar UE nu a cerut în mod concret ca Serbia să recunoască Republica Kosovo. Cinci ţări din UE nu au recunoscut Kosovo ca stat.

Aleksandar Vucic s-a întâlnit joi la Salonic cu premierul grec Alexis Tsipras şi ulterior cu premierul bulgar Boiko Borisov. Tot joi, Vucic a avut o întâlnire informală cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, care a vizitat oraşul grec pentru a primi un doctorat onorific.

Serbia este una dintre cele şase naţiuni din Balcanii de Vest care doresc să adere la Uniunea Europeană, alături de Albania, Bosnia şi Herţegovina, Kosovo, Macedonia şi Muntenegru.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici