Preşedintele şi Guvernul din Burkina Faso, repuşi în funcţii, la o săptămână de la lovitura de stat

Preşedintele din Burkina Faso, Michel Kafando, a fost repus în funcţie, miercuri, împreună cu Guvernul burkinez, la o săptămână după arestarea lor în urma organizării loviturii de stat de către garda prezidenţială, informează site-ul agenţiei de presă DPA.

343 afișări
Imaginea articolului Preşedintele şi Guvernul din Burkina Faso, repuşi în funcţii, la o săptămână de la lovitura de stat

Preşedintele şi Guvernul din Burkina Faso, repuşi în funcţii, la o săptămână de la lovitura de stat

Michel Kafando a anunţat, miercuri, la televiziunea naţională că şi Guvernul interimar aflat la conducere după exilarea preşedintelui Blaise Compaore din urmă cu un an "s-a întors la lucru şi că-şi exercită drepturile garantate de stat în aceste minute".

Regimentul pentru Securitate Prezidenţială (RSP), o unitate de elită formată din 1.200 de militari, cunoscută pentru loialitatea faţă de Compaore, a organizat miercurea trecută, 16 septembrie, o lovitură de stat, întrerupând o sedinţă de Cabinet şi arestându-i pe preşedintele Michael Kafando, pe prim-ministrul Isaac Zida şi pe alţi doi miniştri. Aceştia din urmă împreună cu preşedintele au fost eliberaţi după câteva zile, iar premierul abia luni.

Nu a existat niciun răspuns faţă de acest anunţ din partea unuia dintre liderii loviturii de stat Gilbert Diendere, cel care a fost văzut de corespondenţii DPA primindu-i pe preşedinţii din Ghana, Niger şi Republica Benin care au sosit în capitala din Burkina Faso, Ouagadougou, pentru a încerca să medieze criza instaurată. Liderii altor state africane, printre care preşedintele Republicii Togoleze şi vicepreşedintele nigerian, sunt aşteptaţi să sosească în cursul zilei de miercuri.

Garda prezidenţială şi armata loialistă au semnat un acord de încetare a ostilităţilor marţi seară, potrivit postului de radio Omega FM. Acordul a fost agreat după ce, în cursul nopţii de luni spre marţi, armata a pătruns în capitală pentru a negocia predarea organizatorilor loviturii de stat care fac parte din unitatea de elită a gărzii prezidenţiale.

În timpul unui summit organizat în Nigeria marţi, liderii Comunităţii economice a statelor din Africa de vest (ECOWAS) nu au discutat despre graţierea organizatorilor loviturii de stat din 16 septembrie şi nici dacă susţinătorii lui Compaore au dreptul de contesta alegerile prevăzute pentru 11 octombrie, cărora li s-a interzis iniţial acest lucru.

Mediatorii din ECOWAS au propus ca alegerile să fie amânate până pe date de 22 noiembrie, dat fiind recentul conflict.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici