Preşedintele sirian cere retragerea din Irak a "forţelor de ocupaţie americane"

Preşedintele sirian Bashar al-Assad le-a cerut duminică "forţelor de ocupaţie americane" să se retragă din Irak, deoarece reprezintă "o ameninţare pentru ţările vecine", într-un discurs rostit în cadrul unei reuniuni a parlamentarilor arabi.

11 afișări
Imaginea articolului Preşedintele sirian cere retragerea din Irak a "forţelor de ocupaţie americane"

Preşedintele sirian cere retragerea din Irak a "forţelor de ocupaţie americane" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Prezenţa forţelor de ocupaţie americane în Irak este o ameninţare permanentă pentru ţările vecine şi constituie un element de instabilitate în regiune", a declarat Assad, reamintind de ultimul raid american condus împotriva teritoriului sirian.

La 26 octombrie, elicoptere americane au atacat o clădire dintr-un sat sirian situat la opt kilometri de frontieră, provocând moartea a opt civili, potrivit Siriei. Statele Unite au afirmat că raidul face parte dintr-o misiune de luptă împotriva combatanţilor străini care activează în Irak.

Preşedintele Assad a criticat duminică şi acordul de securitate în curs de negociere dintre Guvernul irakian şi Statele Unite în privinţa prezenţei americane şi după 2008. "Acest acord vizează transformarea Irakului într-o bază de atacuri împotriva ţărilor vecine", a explicat preşedintele sirian.

Assad a cerut ţărilor arabe să "adopte o poziţie clară şi unitară prin care să evoce necesitatea încheierii ocupaţiei americane din Irak" şi să "facă faţă oricărei încercări de a impune acorduri care confiscă suveranitatea şi securitatea Irakului".

Relaţiile dintre Siria şi Statele Unite s-au deterioat după ofensiva americană din Irak, din 2003, respinsă de Damasc.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici