Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan: Turcia a eliberat o zonă a nordului Siriei de militanţi kurzi şi Stat Islamic

Turcia a eliminat reţeaua teroristă Stat Islamic şi miliţiile kurde YPG dintr-o zonă din nordul Siriei, dar forţele siriene kurde nu s-au retras la est de râul Eufrat, a declarat vineri preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, citat de site-ul agenţiei Reuters.

1584 afișări
Imaginea articolului Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan: Turcia a eliberat o zonă a nordului Siriei de militanţi kurzi şi Stat Islamic

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan: Turcia a eliberat o zonă a nordului Siriei de militanţi kurzi şi Stat Islamic (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/ AP)

Săptămâna trecută, Turcia a lansat o ofensivă de cealaltă parte a frontierei cu Siria, afirmând că aceasta avea un scop dublu, acela de a elimina jihadiştii, precum şi luarea măsurilor necesare ca forţele kurde să nu ocupe spaţiul eliberat de aceştia, prin extinderea controlului lor asupra teritoriului aflat de-a lungul frontierei cu Turcia.

Turcia se preocupă de faptul că luptătorii kurzi sirieni ar putea sprijini militanţii kurzi care sunt implicaţi într-o mişcare de insurgenţă pe teritoriul turc.

Statele Unite se află în stare de alertă din cauza ofensivei turce împotriva forţelor kurde din Siria, pe care Washingtonul le susţine. Oficialii americani au solicitat Ankarei să se concentreze în schimb împotriva reţelei Stat Islamic.

Erdogan a declarat vineri în cadrul unei conferinţe că operaţiunea denumită şi "Euphrates Shield" a avut succes în înfrângerea reţelei teroriste Stat Islamic şi organizaţiei militare kurde YPG dintr-o zonă de aproximativ 400 de km pătraţi din partea de nord a Siriei.

Potrivit acestuia, Unităţile de Apărare a Poporului (YPG), pe care Ankara le numeşte grupare teroristă, s-au retras pe partea de est a râului Eufrat. YPG-ul a aprobat această acţiune, iar oficialii americani au confirmat.

"În prezent, YPG-ul declară că a traversat (Eufratul n.red.). Noi spunem că acest lucru nu s-a întâmplat. Dovada constă în propria noastră constatare", a adăugat Recep Erdogan.

Unităţile de Apărare a Poporului fac parte din coaliţia din Siria susţinută de SUA, denumită şi Forţele Democrate Siriene. Washingtonul a susţinut grupul în cadrul războiului împotriva Stat Islamic, dar Ankara vede YPG-ul drept o extensie a PKK-ului (Partidul Muncitorilor din Kurdistan), organizaţie militană kurdă considerată ilegală în Turcia.

"Nimeni nu poate spera că noi vom permite existenţa unui coridor al terorii la frontiera noastră sudică", a spus Erdogan, adăugând că Turcia încearcă stabilirea unei "zone de siguranţă" în Siria, deşi această idee nu a primit susţinerea celorlalte puteri mondiale.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici