Preşedintele Ucrainei avertizează: "Riscul unui RĂZBOI cu Rusia a crescut". Vladimir Putin a admis că graniţele nu contează, vizând Europa

Riscul unui război deschis între Ucraina şi Rusia este mai mare decât acum un an, afirmă preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, catalogând recentele declaraţii atribuite omologului său rus, Vladimir Putin - care ar fi spus că "frontierele nu sunt importante" -, un avertisment adresat Europei.

10824 afișări
Imaginea articolului Preşedintele Ucrainei avertizează: "Riscul unui RĂZBOI cu Rusia a crescut". Vladimir Putin a admis că graniţele nu contează, vizând Europa

Preşedintele Ucrainei avertizează: "Riscul unui RĂZBOI cu Rusia a crescut". Vladimir Putin a admis că graniţele nu contează, vizând Europa (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/ AFP)

Întrebat, într-un interviu acordat Bild, cât de mare este riscul unui război deschis, Poroşenko a răspuns: "Este mult mai mare decât anul trecut. Rusia nu a implementat nici măcar un punct al Acordului Minsk. În schimb, circa 8.000 de militari ruşi, inclusiv comandanţi, sunt pe teritoriul Ucrainei, au fost acumulate noi capacităţi militare lângă frontieră şi există frecvent exerciţii militare".

"Rusia investeşte mult în pregătirile pentru război şi nu primim nicio explicaţie pe această temă", a adăugat preşedintele Ucrainei.

Petro Poroşenko a lăudat jurnaliştii revistei Bild care au obţinut de la Vladimir Putin, într-un interviu, o afirmaţie în care admitea că, pentru el, "frontierele nu sunt importante".

"Le transmit felicitări jurnaliştilor pentru că l-au făcut pe Vladimir Putin să recunoască acest lucru. Pentru că până acum el acţionase conform acestei atitudini, dar nu recunoscuse niciodată acest lucru. Noi, în Ucraina, ştim că el nu ne recunoaşte frontierele. Astfel că această declaraţie este adresată celorlalte state europene, sugerând că se poate întâmpla oricui. Vladimir Putin nu acceptă linii roşii şi poate anexa orice altă ţară sub pretextul presupuselor discriminări care ar viza minorităţi ruse. Şi în Germania aveţi minorităţi ruse...", a atras atenţia Poroşenko.

Rusia a anexat regiunea ucraineană Crimeea în martie 2014.

În contextul în care oficialii germani se tem că Moscova speră să destabilizeze Europa pentru a crea un vid de putere şi a-şi spori influenţa, Poroşenko apreciază că Administraţia de la Moscova a declanşat un "război informaţional" împotriva Germaniei. "Acum, Vladimir Putin a declanşat un război informaţional şi împotriva Germanei", a subliniat liderul de la Kiev.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici