Preşedintele Yemenului respinge un plan ONU pentru soluţionarea războiului civil

Abdrabbuh Mansur Hadi, preşedintele Yemenului, aflat în exil, a respins propunerea unui plan de pace din partea ONU pentru rezolvarea conflictul civil de pe teritoriul statului, potrivit unei surse prezidenţiale, citată de agenţia de presă Anadolu.

1190 afișări
Imaginea articolului Preşedintele Yemenului respinge un plan ONU pentru soluţionarea războiului civil

Preşedintele Yemenului respinge un plan ONU pentru soluţionarea războiului civil

Hadi a avut sâmbătă o întrevedere în capitala saudită Riyad cu Ismail Ould Cheikh Ahmed, Înalt Comisar ONU.

“De-a lungul întâlnirii celor doi, acesta a respins propunerea din partea ONU în privinţa unui plan de pace”, a declarat sursa agenţiei de presă Anadolu.

Potrivit lui Haidi, planul ONU ”legitimiza lovitura de stat din partea rebelilor huthi”, a adăugat sursa, referindu-se la gruparea insurgenţilor huthi care a ocupat capitala Yemenului, Sanaa, şi alte provincii în anul 2014.

În cadrul planului propus de ONU, Hadi şi-ar transfera puterea executivă unui vicepreşedinte ales consensual, care ar putea avea atunci autoritatea de a forma un Guvern unitar, conform declaraţiilor surselor apropiate preşedintelui Yemenului.

Războiul civil din Yemen a izbucnit în anul 2015, între două facţiuni ale Administraţiei de la Sanaa. Miliţiile şiite huthi, afiliate fostului preşedinte Ali Abdullah Saleh şi susţinute de Iran, luptă cu forţele loiale Guvernului Abdrabbuh Mansur Hadi, susţinut de o coaliţie coordonată de Arabia Saudită. Pe fondul războiului civil, unde zone din Yemen au ajuns sub controlul organizaţiilor teroriste Stat Islamic şi Al-Qaida în Peninsula Arabia. Bilanţul conflictului este de cel puţin 10.000 de morţi, inclusiv 3.799 de civili.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici