Preşedinţia cehă a UE, confruntată deja cu două situaţii de urgenţă

Cehia, care a preluat miercuri noaptea preşedinţia semestrială a UE, se confruntă deja cu două situaţii de urgenţă - operaţiunile israeliene din Fâşia Gaza şi criza gazelor, agravată după ce Rusia a anunţat suspendarea livrărilor către Ucraina.

31 afișări
Imaginea articolului Preşedinţia cehă a UE, confruntată deja cu două situaţii de urgenţă

Preşedinţia cehă a UE, confruntată deja cu două situaţii de urgenţă

Conflictul din Orientul Mijlociu reprezintă "o primă provocare, unde trebuie demonstrat ceva", a declarat şeful diplomaţiei cehe, Karel Schwarzenberg, care urmează să conducă în zilele următoare o delegaţie ministerială europeană în această zonă.

"Nimeni nu are cheia unei păci durabile în această regiune. Şi nimeni nu o poate obţine de unul singur", a adăugat el.

Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, a cărui ţară a deţinut preşedinţia UE în ultima jumătate a anului 2008, va începe săptămâna viitoare un turneu în Orientul Mijlociu, urmând să se afle luni în Egipt, Cisiordania şi Israel, iar marţi în Siria şi Liban.

Nicolas Sarkozy şi premierul ceh, Mirek Topolanek, "au convenit o coordonare perfectă a eforturilor lor în cursul vizitei în regiune a delegaţiei ministeriale a UE (...) şi a celei a preşedintelui Republicii franceze", potrivit Palatului Elysee.

Cea de-a doua criză este provocată de suspendarea livrărilor de gaze ruseşti către Ucraina începând de joi dimineaţă, situaţia riscând să afecteze aprovizionarea cu gaze naturale a Europei.

Securitatea energetică este unul dintre subiectele înscrise pe agenda reuniunii informale a miniştrilor de Externe europeni programată pentru data de 8 ianuarie la Praga, prima întâlnire organizată de preşedinţia cehă a UE.

Miercuri seara, cu câteva minute înaintea focului de artificii tradiţional care marchează sfârşitul anului, vicepremierul ceh Alexandr Vondra a publicat în mod simbolic o scrisoare de mulţumire adresată lui Sarkozy, într-o emisiune de divertisment difuzată în direct de postul public de televiziune CT2.

Vondra a aprins apoi sistemul de iluminare a uriaşului metronom instalat în 1991 la Praga, care va fi luminat, timp de şase luni, în culorile europene.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici