Preşedinţia daneză a UE, care a început duminică, se anunţă modestă

Danemarca, ţară care nu face parte din zona euro, a preluat duminică în discreţie preşedinţia semestrială a Uniunii Europene, succedând Poloniei, şi nu va influenţa negocierile pentru a scoate Europa din criză, potrivit presei daneze.

288 afișări
Imaginea articolului Preşedinţia daneză a UE, care a început duminică, se anunţă modestă

Preşedinţia daneză a UE, care a început duminică, se anunţă modestă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Acest lucru se va întâmpla "pe de o parte pentru că Danemarca nu este în euro. Şi pe de altă parte pentru că preşedinţia europeană nu mai are aceeaşi importanţă ca înainte", a scris agenţia de presă Ritzau.

"Din punct de vedere politic, va exista o slabă amprentă daneză asupra aspectului cooperării europene care, pentru moment, atrage atenţia", potrivit Ritzau.

"Formal, Danemarca nu poate şi nici nu trebuie să rezolve criza euro. Premierul (Helle Thorning-Schmidt) şi ministrul Afacerilor Europene (Nicolai Wammen) au afirmat însă că speră să poată crea o punte peste conflictul privind criza", continuă agenţia daneză.

Dar cotidianul Sydsvenska apreciază că Danemarca va rămâne "un figurant în jocul puterii" la vârful crizei euro.

Danemarca îşi va "concentra energia politică pentru a avea o preşedinţie eficace în toate celelalte domenii în UE, unde miniştrii danezi vor fi invitaţi la masa negocierilor", în special în domeniul mediului, care este o prioritate a programului danez, mai scrie Ritzau.

Preşedinţia europeană daneză va fi de asemenea ocazia de a "se face vizibilă" pe plan cultural, adaugă agenţia de presă.

Mica ţară scandinavă are un program cultural ambiţios şi organizează evenimente în toată Europa pentru a-şi promova producţia cinematografică şi muzicală de calitate.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici