Preşedinţia lituaniană a UE: "Numeroase indicii" arată că Damascul este responsabil de atacul chimic

Miniştrii europeni ai Apărării au convenit, vineri, la Vilnius asupra faptului că în Siria, la 21 august, au fost folosite arme chimice şi că "numeroase indicii" fac responsabil regimul, a declarat ministrul lituanian.

126 afișări
Imaginea articolului Preşedinţia lituaniană a UE: "Numeroase indicii" arată că Damascul este responsabil de atacul chimic

Preşedinţia lituaniană a UE: "Numeroase indicii" arată că Damascul este responsabil de atacul chimic (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Toţi miniştrii au denunţat folosirea armelor chimice şi faptul că cei care le-au utilizat trebuie să îşi asume responsabilitatea", a declarat Juozas Olekas, ministrul lituanian al Apărării, vorbind despre reuniune în faţa presei.

"Numeroase indicii ne permit să conchidem că armele chimice au fost utilizate de regimul" lui Bashar al-Assad, a adăugat el.

"Nu există un răspuns unic pentru situaţia (din Siria) şi de aceea am exprimat opinii diferite" cu privire la răspunsul ce trebuie dat, a subliniat Olekas, întrebat în legătură cu divergenţele dintre ţările europene.

După miniştrii Apărării, cei ai Afacerilor Externe din cele 28 de state membre UE se reunesc la începutul după-amiezii la Vilnius, pentru a încerca să stabilească o poziţie comună în privinţa răspunsului care ar trebui dat. O declaraţie va fi făcută de şefa diplomaţiei europene Catherine Ashton sâmbătă, la încheierea reuniunii la care a fost invitat secretarul american de Stat, John Kerry.

Un diplomat european a declarat, sub acoperirea anonimatului, că dovezile prezentate în ultimele zile de serviciile de informaţii ale diferitelor ţări au convins ţările europene de implicarea regimului. "Singurele întrebări care rămân sunt: decizia a fost luată de Assad sau la nivel militar?", a declarat el.

În privinţa intervenţiei militare promovate de Statele Unite, miniştrii "Franţei şi ai Danemarcei şi-au afirmat clar susţinerea, în timp ce alte ţări, precum Italia sau Spania, au făcut apel la prudenţă", a rezumat el.

"Dar niciun ministru nu a declarat că ţara sa îşi va exprima condamnarea dacă va avea loc o acţiune armată", a precizat acest diplomat.

Reuniţi de joi la Sankt Petersburg, liderii ţărilor G20 nu au putut ajunge la un punct comun pe tema Siriei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici