Presupusul organizator al atentatelor din 11 septembrie 2001, sursă de inspiraţie pentru terorişti

Primele fotografii ale lui Khalid Sheikh Mohammed, presupusul organizator al atentatelor din 11 septembrie 2001, deţinut la Guantanamo, au apărut pe Internet, iar experţii afirmă că teroriştii le folosesc ca sursă de inspiraţie pentru atacuri contra Statelor Unite, scrie Daily Mail.

33 afișări
Imaginea articolului Presupusul organizator al atentatelor din 11 septembrie 2001, sursă de inspiraţie pentru terorişti

Presupusul organizator al atentatelor din 11 septembrie 2001, sursă de inspiraţie pentru terorişti (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

Fotografiile au fost realizate în iulie, la centrul de detenţie de la baza navală americană din Cuba, de către Crucea Roşie, ca parte a misiunii sale de a monitoriza tratamentul deţinuţilor.

Ele îl arată pe Mohammed într-o atitudine senină, purtând haine albe, un kefieh cu un model roşu şi având o barbă grizonată.

Purtătorul de cuvânt al Comitetului Internaţional al Crucii Roşii a declarat că fotografiile au fost trimise doar familiei şi nu erau destinate publicului larg, dar că organizaţia nu poate impune condiţii familiilor deţinuţilor.

Fotografiile cu Mohammed au început să apară în ultimele zile pe site-uri de Internet folosite anterior de al-Qaida şi susţinătorii săi pentru a comunica între ei, a spus Jarret Brachman, fostul director de cercetare de la Centrul de Combatere a Terorismului din cadrul Academiei Militare Americane din West Point.

Brachman, în prezent cercetător independent în domeniul terorismului, în Fargo, North Dakota, a subliniat că fotografiile ar putea genera simpatie faţă de o persoană care şi-a proclamat cu mândrie rolul în atacurile de la 11 septembrie, ca şi în alte atacuri teroriste şi care a acuzat în acelaşi timp Statele Unite că l-au torturat.

"Ceea ce este problematic pentru mine este că asta îl umanizează cu adevărat", a spus Brachman.

Brook DeWalt, un purtător de cuvânt al închisorii unde sunt deţinute aproximativ 225 de persoane, a declarat că armata nu ia nici o poziţie în legătură cu modul în care familiile deţinuţilor îşi folosesc fotografiile.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici