Prezenţa la urne a fost de peste 70 la sută la referendumurile din Găgăuzia

Prezenţa la urne la referendumurile organizate în unitatea teritorială autonomă Găgăuzia a depăşit 70 la sută, iar în timpul votului nu au fost înregistrate nereguli, a anunţat şefa Comisiei Electorale Centrale, Valentina Lisnic, după închiderea secţiilor de votare, relatează IPN.

1449 afișări
Imaginea articolului Prezenţa la urne a fost de peste 70 la sută la referendumurile din Găgăuzia

Prezenţa la urne a fost de peste 70 la sută la referendumurile din Găgăuzia (Imagine: Shutterstock)

În total, la referendumuri au participat 70.777 de persoane, respectiv 70,42 la sută din totalul de alegători înscrişi pe listele electorale. Potrivit liderilor politici ai Găgăuziei, aceşti indici sunt fără precedent în istoria modernă a regiunii, transmite IPN, în pagina electronică.

Cea mai mare prezenţă a fost înregistrată în raionul Ceadîr Lunga, de 77,8 la sută. În raioanele Comrat şi Vulcăneşti, prezenţa a fost de 68,2 la sută şi, respectiv, 61,31 la sută.

Comisia Electorală Centrală din Găgăuzia a anunţat că primele rezultate preliminare vor fi anunţate în prima jumătate a zilei de luni.

Duminică, locuitorii din Găgăuzia au participat la două referendumuri. Unul dintre acesta are caracter consultativ şi are ca scop să afle atitudinea cetăţenilor faţă de orientarea proeuropeană sau prorusă a Republicii Moldova. Al doilea referendum este unul legislativ şi are ca scop să obţină aprobarea locuitorilor regiunii în legătură cu dreptul Găgăuziei la autodeterminare în cazul în care Republica Moldova şi-ar pierde suveranitatea. Ambele plebiscite au fost declarat ilegale de instanţa de la Comrat.

Datele privind participarea la vot în Găgăuzia sunt o manipulare, afirmă secretarul CEC din Republica Moldova

Datele privind participarea la vot de peste 70% la referendumurile din Găgăuzia sunt o manipulare, a declarat secretarul Comisiei Electorale de la Chişinău, Andrei Volentir, care a explicat că mulţi dintre locuitorii din regiune se află în străinătate, relatează IPN.

Experienţa alegerilor anterioare arată că în Ceadîr-Lunga la urne se prezintă, de regulă, în jur de 35% dintre alegători, deoarece, cel mai probabil, majoritatea sunt plecaţi din ţară, menţionează secretarul Comisiei Electorale Centrale din Chişinău.

Potrivit lui Andrei Volentir, statisticile din anii trecuţi arată că cifrele cu care se operează acum privind numărul de participanţi la referendumurile din Găgăuzia – peste 70%, nu sunt altceva decât o încercare de manipulare.

De asemenea, Andrei Volentir spune ca în Găgăuzia sunt înregistraţi aproape 111.000 de alegători, iar cei care operează cu cifra de 90.000 comit încă un fals. "Eu presupun că s-a făcut ca în 2009: primarii i-au exclus din liste pe cei plecaţi peste hotare. Calculul simplu arată că, odată ce ai tăiat 20.000 de cetăţeni din liste, ai redus corpul electoral cu 22%", a declarat secretarul CEC.

Alegătorii din Găgăuzia au fost chemaţi duminică la urne pentru două referendumuri, considerate ilegale de autorităţile centrale. Cetăţenii s-au pronunţat în legătură cu aderarea R. Moldova la UE sau la Uniunea Vamală şi cu o eventuală independenţă în cazul în care Chişinăul şi-ar pierde suveranitatea.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici