Prigoană în Belarus: fostul portar stelist Vasili Hamutovski a fost arestat de „regimul Lukaşenko”

Vasili Hamutovski, fost portar în Liga 1 la fotbal pentru FCSB şi la Petrolul, are probleme în Belarus.

915 afișări
Imaginea articolului Prigoană în Belarus: fostul portar stelist Vasili Hamutovski a fost arestat  de „regimul Lukaşenko”

Prigoană în Belarus: fostul portar stelist Vasili Hamutovski a fost arestat de „regimul Lukaşenko”

Aflat în ţara natală, acesta a fost arestat de autorităţi, ca urmare a protestelor la adresa regimului Lukaşenko, imediat după alegerile din 2020. Conform presei din estul Europei, Hamutovski ar putea fi chiar condamnat la închisoare pentru o perioadă de 3 până la 7 ani.

Vasili Hamutovski a fost unul dintre cei mai apreciaţi străini care au activat în România. Fostul portar de la FCSB şi Petrolul, care a adunat 26 de selecţii pentru naţionala Belarusului, are mari probleme în ţara natală.

Acesta a fost arestat azi dimineaţă, iar ucrainenii de la ua-football.com anunţă că riscă până la 7 ani de închisoare. Hamutovski a fost una dintre persoanele publice din Belarus care au protestat împotriva regimului Lukaşenko, după ce actualul preşedinte a ajuns la putere, în 2020. Fostul goalkeeper a ieşit în stradă pentru a-şi manifesta sprijinul pentru democraţie, iar de acolo i se trage situaţia în care se află acum.

Lucrează la Lvov

Hamutovski lucrează în prezent la ucrainenii de la Lvov, unde este antrenor cu portarii şi se afla în Belarus pentru a se trata după o accidentare. Videoclipul cu detenţia şi interogatoriul său a fost publicat de canalele proguvernamentale de Telegram, iar Vasili a recunoscut că a ieşit în stradă la protestele din 2020.

Presa din Belarus, care nu este complet controlată de putere, a lansat mai multe apeluri pentru eliberarea lui Hamutovski. Există posibilitatea ca acesta să scape cu o amendă sau cu îngrădirea anumitor drepturi pentru o perioadă de timp, fără să stea după gratii, dar rămâne de văzut ce vor decide autorităţile de la Minsk în cazul său.

Potrivit bieloruşilor de la ex-press.by, Hamutovski a mai fost anchetat în această speţă şi în urmă cu aproximativ două luni, iar atunci a fost amendat. Acum i s-a deschis un nou dosar penal pentru încălcarea legii, care prevede pedepse aspre pentru "Organizarea şi pregătirea acţiunilor care încalcă grav ordinea publică sau participarea activă la acestea".

Vasili Hamutovski s-a făcut cunoscut microbiştilor din România în perioadele în care a jucat la FCSB (2003 - 2006), cu care a câştigat două titluri în Liga 1, respectiv Petrolul (2012-2013), cu care a cucerit Cupa României. Din 2016, când şi-a încheiat cariera de jucător, Hamutovski a activat ca antrenor cu portarii la echipe precum Dinamo Minsk, Bate Borisov, Chernomorets Odessa, Dynamo Brest, FC Lvov sau CSA Steaua.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici