Prima doamnă a Ucrainei: Vom avea probleme dacă dispare solidaritatea

Prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, a declarat miercuri, într-un interviu pentru Reuters, că ţara sa, devastată de război, va avea probleme dacă solidaritatea lumii va începe să se estompeze, dar a adăugat că încă mai crede că umanitatea va învinge şi că sprijinul va continua.

1236 afișări
Imaginea articolului Prima doamnă a Ucrainei: Vom avea probleme dacă dispare solidaritatea

Criza costului vieţii, inclusiv creşterea facturilor la energie, este pe primul loc pe agenda politică europeană, iar unii se tem că acest lucru distrage încet-încet atenţia de la conflictul din Ucraina.

„Nu vreau să cred că sprijinul (pentru Ucraina - n.r.) se estompează. Cred că nu se va diminua”, a declarat Olena Zelenska pentru Reuters într-un interviu acordat în marja celui mai mare eveniment tehnologic din Europa, Web Summit-ul de la Lisabona.

„Cred că bunul simţ, empatia, emoţiile şi relaţiile umane vor învinge”, a adăugat ea, îndemnând oamenii să se gândească la lumea în care vor să trăiască în viitor.

Forţele ruseşti au pătruns în Ucraina la 24 februarie, într-un conflict care de atunci a ucis mii de oameni, a strămutat peste opt milioane de persoane, a devastat oraşe şi localităţi şi a redeschis diviziunile din timpul Războiului Rece.

Rusia numeşte conflictul o „operaţiune militară specială” pentru a elimina naţionaliştii periculoşi şi pentru a proteja vorbitorii de limbă rusă din fosta republică sovietică vecină. Kievul numeşte invazia Moscovei o acaparare de teren imperialistă neprovocată.

„Dacă cineva crede că o agresiune poate fi justificată... această persoană se află sub influenţa propagandei”, a declarat Zelenska.

De la începutul invaziei, soţia preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski şi-a folosit rolul pentru a ajuta la menţinerea relaţiilor diplomatice cu liderii mondiali şi pentru a sensibiliza opinia publică cu privire la costul uman al războiului.

Ea a declarat că nu există manuale „care să te înveţe cum să fii soţia unui preşedinte”, în special în timpul unui război.

„Nu pot spune că am vrut să fiu în centrul atenţiei, dar fiecare voce în acest război informaţional este importantă. Dacă voi fi ascultată, voi folosi această oportunitate”, a spus ea.

Luna trecută, Uniunea Europeană şi-a dat aprobarea finală pentru noi sancţiuni împotriva Rusiei, care sunt menite să submineze în cele din urmă rezervele Moscovei şi hotărârea acesteia de a continua războiul.

Întrebată de ce va fi nevoie pentru a opri Rusia, Zelenska a declarat că sancţiunile „nu pot fi oprite şi trebuie doar întărite”.

„Am dori ca ţările occidentale să continue pe această cale”, a spus ea. „Cu cât mai multă presiune financiară şi sancţiuni sunt puse asupra agresorului, cu atât mai puţine oportunităţi vor avea pentru a purta un război împotriva Ucrainei”, a spus soţia lui Volodimir Zelenski.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici