Prima ieşire a PAPEI FRANCISC la Roma, în calitate de Suveran Pontif

Papa Francisc, îmbrăcat în sutană albă şi cu încălţări negre, a efectuat joi dimineaţa prima sa ieşire în Oraşul Etern, unde a mers foarte discret la bazilica Sfânta Maria cea Mare pentru a se ruga la Fecioara Maria.

1329 afișări
Imaginea articolului Prima ieşire a PAPEI FRANCISC la Roma, în calitate de Suveran Pontif

Prima ieşire a PAPEI FRANCISC la Roma, în calitate de Suveran Pontif (Imagine: AFP / MediafaxFoto)

"El a rămas timp de 20 de minute în faţa reprezentării antice a Fecioarei şi a depus un buchet de flori, foarte simplu", a povestit pentru AFP Giuseppe, unul dintre cei 15 seminarişti, credincioşi şi prelaţi care au putut asista la prima ieşire a papei argentinian.

"Purta o sutană albă, încălţăminte neagră şi nu roşie, inelul de cardinal şi o cruce din argint", a declarat bărbatul, încă emoţionat pentru că a putut face parte din acest grup privilegiat care l-a însoţit pentru această vizită foarte privată, joi dimineaţă, în bazilica închisă publicului.

Printre persoanele care l-au însoţit s-au aflat prefectul Casei Pontificale, Georg Gänswein (care este şi secretarul particular al papei emerit Benedict al XVI-lea), precum şi adjunctul acestuia, Leonardo Sapienza.

Încă de la alegerea sa, miercuri seara, Papa Francisc a anunţat de la balconul bazilicii Sfântul Petru: "Mâine mă voi ruga la Fecioară pentru ca ea să protejeze oraşul Roma. Pe mâine, pe curând ... Noapte bună şi odihnă plăcută".

Noul papă i-a adus deja un omagiu Fecioarei Maria înainte de a-şi face prima apariţie publică în faţa mulţimii reunite în Piaţa Sfântul Petru: pe drumul dintre Capela Sixtină şi logia bazilicii, el s-a oprit prima dată la Capela Paulină, unde s-a rugat în faţa unei mici icoane aurite a Fecioarei, Sales Populus Romana, care potrivit tradiţiei ar fi fost pictată de evanghelistul Luca.

La încheierea rugăciunii sale din Sfânta Maria cea Mare, Papa Francisc a salutat pe rând toate persoanele prezente, precum şi personalul bazilicii. "Rugaţi-vă pentru Papă", le-a cerut el înainte de a pleca, după o jumătate de oră.

"A fost o întâlnire emoţionantă, plină de bunătate şi smerenie", zâmbeşte părintele Ludovico Melo, prezent în timpul vizitei. El a precizat că Papa s-a rugat la Fecioara Maria timp de aproximativ zece minute, după care s-a recules în capelă, unde Ignaţiu de Loyola, fondatorul ordinului iezuit, a oficiat prima mesă de Crăciun în 1538.

"Sfântul Părinte ne-a repetat: Fiţi milostivi, fiţi milostivi", a adăugat el.

Părăsind bazilica, noul Papă i-a salutat pe elevii care au ieşit la ferestrele şcolii lor, situate chiar în faţa acesteia, pentru a-l vedea. Strigau şi îşi agitau mâinile în aer pentru a-i atrage atenţia, iar Papa le-a răspuns înainte de a urca în maşina care îl aştepta.

Precedat de o escortă a poliţie italiene, papa a ajuns la scurt timp după ora 07.00 GMT (09.00 ora României), la bordul unei maşini de serviciu a Vaticanului, şi nu cu cea rezervată în mod obişnuit Papei, CV1 (Cetatea Vaticanului 1), conform imaginii de om modest pe care şi-a format-o.

Papa a intrat discret pe o intrare laterală în bazilică, una dintre cele patru din Roma. Anterior, el şi-a petrecut prima noapte în casa Sfânta Marta, unde sunt cazaţi toţi cardinalii care au participat la conclav.

Potrivit unui fotograf, Francisc ar fi refuzat, miercuri seara, să ia maşina care îl aştepta, în calitate de nou Papă, pentru a merge la casa Sfânta Marta, luând microbuzul împreună cu ceilalţi cardinali.

Primul Papă din America Latină, continentul cel mai catolic din lume, care se simţea părăsit de Biserică, Francisc va oficia prima sa rugăciune Angelus duminică şi va fi întronizat oficial printr-o mare mesă la bazilica Sfântul Petru, marţi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici