Prima zi de doliu în Cehia: Sicriul cu trupul lui Vaclav Havel, transferat la Castelul Praga - GALERIE FOTO

Sicriul cu trupul neînsufleţit al fostului preşedinte ceh Vaclav Havel, decedat duminică, a părăsit miercuri dimineaţa biserica din capitală în care publicul a putut să se reculeagă începând de luni, fiind transferat la Castelul Praga, unde vineri se vor desfăşura funeralii de stat.

1288 afișări
Imaginea articolului Prima zi de doliu în Cehia: Sicriul cu trupul lui Vaclav Havel, transferat la Castelul Praga - GALERIE FOTO

Prima zi de doliu în Cehia: Sicriul cu trupul lui Vaclav Havel, transferat la Castelul Praga (Imagine: www.mediafaxfoto.cz)

Amplasat în interiorul unui vehicul funerar împodobit cu două coroane de flori, sicriul din lemn deschis la culoare era urmat de văduva lui Vaclav Havel, Dagmar Havlova, membri ai familiei fostului şef de stat şi prietenii săi.

Dagmar Havlova i-a invitat personal pe cehi să se alăture acestui cortegiu care traversează centrul Pragăi, pentru a prezenta un omagiu simbolului "revoluţiei de catifea", care a încetat din viaţă duminică dimineaţa, la vârsta de 75 de ani.

Prima etapă a ceremoniei urma să se încheie către ora locală 09.15 (10.15, ora României), la Cazarma de Gardă a Castelului, unde sicriul va fi depus pe un afet de tun care va fi tractat de şase cai negri.

VEZI GALERIA FOTO

Este vorba despre acelaşi afet cu care a fost transportat trupul neînsufleţit al primului preşedinte al Cehoslovaciei (1918-1935), Tomas Garrigue Masaryk, în cadrul funeraliilor organizate la Praga în septembrie 1937.

Către ora locală 10.00 (11.00, ora României), cortegiul se va îndrepta spre Castel, sediul oficial al preşedinţiei, unde sicriul va fi expus în Sala Vladislas a Palatului Regal, o capodoperă a stilului gotic târziu, locul unde Vaclav Havel a fost învestit pentru prima dată în funcţia supremă, pe 29 decembrie 1989.

În total, 600 de militari, care vor purta drapele istorice, urmează să însoţească sicriul la intrarea acestuia în Castel.

Această a doua parte a traseului urmează să se desfăşoare în prezenţa liderilor cehi, inclusiv preşedintele Vaclav Klaus, care va susţine un discurs în Sala Vladislas.

Miercuri, prima zi de doliu naţional, drapelele au fost coborâte în bernă în toată ţara. Decretat luni de Guvern, doliul va dura până vineri, ziua funeraliilor artizanului îndepărtării de la putere a comunismului, la Praga.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici