Primarul Lisabonei, acuzat că a „boicotat” un memorial al sclaviei

Primarul Lisabonei a fost acuzat că a „boicotat” primul memorial al Portugaliei dedicat victimelor sclaviei, un proiect amânat de mult timp într-o ţară care încă se confruntă cu rolul său în comerţul transatlantic cu sclavi, scrie Reuters.

214 afișări
Imaginea articolului Primarul Lisabonei, acuzat că a „boicotat” un memorial al sclaviei

Sursa foto: Twitter

Propus în urmă cu mai bine de cinci ani de către Asociaţia Descendenţilor Africani din Portugalia (DJASS), memorialul - care ar fi trebuit să fie format din rânduri de trestie de zahăr vopsite în negru - ar fi trebuit să fie ridicat pe Campo das Cebolas, o piaţă centrală din apropierea râului Tagus din Lisabona.

Din secolul al XV-lea până în secolul al XIX-lea, 6 milioane de africani au fost răpiţi şi transportaţi cu forţa de navele portugheze şi vânduţi ca sclavi, în principal în Brazilia.

Însă în şcoli se învaţă foarte puţin despre implicarea Portugaliei în sclavie, iar trecutul său colonial este considerat pe scară largă ca o sursă de mândrie.

Memorialul, finanţat de consiliul municipal, a fost aprobat ca parte a bugetului oraşului pentru 2017-2018, dar construcţia a fost amânată de atunci.

DJASS a transmis vineri că au fost create obstacole, inclusiv solicitarea unei cantităţi mai mici de trestie de zahăr şi modificări ale materialelor de construcţie şi ale bugetului.

Biroul primarului nu a răspuns solicitărilor de a face comentarii.

Carlos Moedas, de centru-dreapta, a fost ales primar în 2021, dar procesul de ridicare a memorialului a fost reluat abia în septembrie anul trecut.

La acea vreme, biroul lui Moedas a declarat că mai era nevoie de aprobarea Direcţiei Generale pentru Patrimoniu Cultural (DGCP) şi a companiei de parcări din Lisabona (EMEL).

Potrivit DJASS, primăria a declarat în aprilie că DGCP şi EMEL nu şi-au dat acordul, ceea ce înseamnă că memorialul trebuia amplasat în altă parte.

Primăria a propus o nouă locaţie în ceea ce DJASS a descris ca fiind un drum îngust care dă acces la un debarcader şi la o parcare din apropierea terminalului de croazieră din Lisabona.

DJASS a declarat că primăria se ocupă de memorial într-un mod „neglijent şi lipsit de respect” şi a acuzat-o că a adoptat o strategie de boicotare a proiectului.

Moedas a declarat în martie că este „total în favoarea memorialului”, dar astfel de proiecte necesită timp.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici