Primarul Romei nu consideră fascismul ca răul absolut

Formaţiunile italiene de stânga l-au acuzat pe primarul de dreapta al Romei că încearcă să rescrie istoria, după ce a declarat că legile rasiste promulgate în timpul regimului fascist au fost "răul absolut", mai degrabă decât fascismul însuşi.

23 afișări
Imaginea articolului Primarul Romei nu consideră fascismul ca răul absolut

Primarul Romei nu consideră fascismul ca răul absolut

Controversa vine în urma unei ample dezbateri în Italia conform căreia succesul extremei-drepte în alegeri a alimentat un climat de xenofobie şi intoleranţă, luna trecută un săptămânal catolic sugerând că Italia s-ar confrunta cu o renaştere a fascismului.

Fost lider al tineretului unui partid neofascist care a devenit primul primar de dreapta al Romei după perioada fascistă, Gianni Alemanno a fost criticat când s-a afişat purtând la gât un simbol al extremei-drepte.

"Fascismul a fost un fenomen mult mai complex", a declarat Alemanno într-un interviu publicat duminică de Corriere della Sera adăugând că el "nu a considerat şi nu consideră" fascismul ca răul absolut. "Legile rasiste dorite în timpul fascismului, care i-au grăbit sfârşitul politic şi cultural, au fost răul absolut", a adăugat el.

Comentariile au generat o reacţie a parlamentarilor de stânga care l-au acuzat pe Alemanno că a încercat să separe greşelile regimului fascist italian al lui Benito Mussolini de păcatele acestuia.

"Dacă fascismul nu ar fi existat, nu ar fi existat nici legi rasiste", a declarat Piero Terracina, un supravieţuitor al lagărului de la Auschwitz, citat de agenţia Ansa.

Parlamentarii din formaţinile de dreapta s-au mobilizat în sprijinul lui Alemanno declarând că primarul doar a dorit să discute despre un capitol complex din istoria Italiei fără a scuti regimul fascist de greşelile sale.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici