Primele alegeri prezidenţiale din Osetia de Sud: Candidatul susţinut de ruşi, devansat de rivala sa

Candidatul susţinut de Moscova la alegerile prezidenţiale din regiunea separatistă georgiană Osetia de Sud a fost devansat în turul al doilea de contracandidata sa, Alla Djioeva, potrivit rezultatelor preliminare prezentate luni.

417 afișări
Imaginea articolului Primele alegeri prezidenţiale din Osetia de Sud: Candidatul susţinut de ruşi, devansat de rivala sa

Primele alegeri prezidenţiale din Osetia de Sud: Candidatul susţinut de ruşi, devansat de rivala sa (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit acestor rezultate, anunţate de şefa Comisiei Electorale Centrale, Bella Plieva, citată de agenţia de presă oficială, după numărarea voturilor în 74 dintre cele 85 de secţii de vot, fostul ministru al Educaţiei Alla Djioeva a obţinut 56,7 la sută din sufragii, faţă de 40 la sută pentru Anatoli Bibilov, candidatul susţinut în mod deschis de Moscova.

Acest anunţ a fost făcut într-un context tensionat, reprezentanta Comisiei Electorale ignorând un aviz al Curţii Supreme locale, care interzicea publicarea rezultatelor înaintea examinării acuzaţiilor de fraudă lansate de partidul lui Bibilov. Plieva a precizat că nu era la curent cu această decizie.

Acesta este primul scrutin organizat în acest mic teritoriu separatist, de la recunoaşterea independenţei sale de către Moscova în 2008, la finalul unui război de cinci zile cu forţele georgiene.

Anatoli Bibilov, care este ministru al Situaţiilor de Urgenţă, a câştigat la limită primul tur de scrutin, la 13 noiembrie, cu 25,44 la sută din voturi, faţă de 25,37 de procente cât obţinuse Alla Djioeva.

Osetia de Sud, ca şi Abhazia, este independentă de facto după un conflict armat de la începutul anilor '90, iar autorităţile de la Tbilisi nu au reuşit să reia controlul asupra acestor teritorii în timpul războiului cu Rusia din august 2008.

Oricare ar fi rezultatul scrutinului, noul preşedinte nu va fi recunoscut decât de Rusia şi de câteva ţări îndepărtate.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici