Primele rezultate ale scrutinului prezidenţial din Egipt arată o victorie clară pentru el-Sissi

Primele rezultate ale scrutinului prezidenţial din Egipt conturează deja o victorie zdrobitoare pentru Abdel Fattah el-Sissi, fostul şef al armatei care i-a îndepărtat de la putere pe islamişti, mareşalul obţinând peste 93% din sufragii în aproape 15% din birourile de vot.

331 afișări
Imaginea articolului Primele rezultate ale scrutinului prezidenţial din Egipt arată o victorie clară pentru el-Sissi

Primele rezultate ale scrutinului prezidenţial din Egipt arată o victorie clară pentru el-Sissi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Alegerea lui Abdel Fattah el-Sissi, care l-a destituit şi încarcerat acum 11 luni pe islamistul Mohamed Morsi, primul preşedinte ales democratic în Egipt, nu poate fi pusă la îndoială.

Mareşalul, în prezent în retragere, se bucură de un adevărat cult al personalităţii din momentul în care Guvernul interimar pe care l-a instalat conduce o reprimare implacabilă şi sângeroasă a susţinătorilor lui Morsi, în special Fraţii Musulmani. Singurul său adversar a fost liderul de stânga Hamdeen Sabbahi, un contracandidat prea slab.

Participarea este singura necunoscută şi singura miză a acestui scrutin. În timpul campaniei, el-Sissi a spus că speră să obţină voturi de la cel puţin 45 de milioane de alegători, dintr-un total de 53 de milioane.

Or, marţi seara, Comisia Electorală, numită de Guvernul condus de facto de el-Sissi, a decis ca scrutinul prevăzut iniţial pentru două zile să fie prelungit cu 24 de ore, arătându-se îngrijorată de rata de participare de numai 37%. Comisia a luat această decizie invocând "căldura", care ar fi descurajat numeroşi alegători să se prezinte la urne, fapt ce a declanşat criticile şi ironiile organizaţiilor de apărare a drepturilor omului. Acestea au evidenţiat dezinteresul opoziţiei faţă de vot şi au denunţat un scrutin "farsă".

După trei ore de la startul numărătorilor, televiziunea de stat Nile TV a anunţat 4.215.699 de voturi pentru el-Sissi (93,3%) şi 133.548 (2,95%) pentru Sabbahi, scorul acestuia din urmă fiind inferior numărului buletinelor nule (3,69%).

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici