Primul convoi umanitar din 2012 a ajuns în oraşul sirian Darayya, în cadrul unui armistiţiu temporar

Un convoi umanitar a ajuns miercuri în oraşul Darayya, o suburbie a capitalei siriene Damasc, aflată sub asediul forţelor regimului Assad, primul astfel de transport din noiembrie 2012, după ce în zonă a intrat în vigoare de la miezul nopţii un armistiţiu de 48 de ore, relatează BBC News online.

980 afișări
Imaginea articolului Primul convoi umanitar din 2012 a ajuns în oraşul sirian Darayya, în cadrul unui armistiţiu temporar

Primul convoi umanitar din 2012 a ajuns în oraşul sirian Darayya, în cadrul unui armistiţiu temporar (Imagine:southfront.org)

Potrivit Organizaţiei Internaţionale Crucea Roşie, ultimul astfel de transport în Darayya a avut loc în noiembrie 2012.

Oficialii ONU susţin că în locuitorii din oraş suferă de o criză acută de lipsă de alimente, apă potabilă şi medicamente. Accesul la energie electrică a fost oprit în urmă cu mai bine de trei ani.

Un acord de 48 de ore privind încetarea conflictelor armate din oraş a intrat în vigoare de miercuri, fiind mediat de SUA şi Rusia.

În aprilie, potrivit unor date ONU, în oraş se aflau 4.000 de oameni asediaţi de forţele siriene guvernamentale. Tot atunci, directorul operaţiunilor umanitare ONU, Stephen O'Brien a acuzat guvernul sirian că a ignorat nenumăratele apeluri de a permite accesul convoaielor umanitare în oraş.

Un convoi umanitar a fost blocat luna trecută, în pofida faptului că toate părţile implicate în negocieri au agreat asupra livrării respectivului transport.

Într-o acţiune umanitară separată, oraşul Muadhamiya, situat la nord-vest de Darayya, care se află sub controlul rebelilor sirieni, a primit un convoi cu alimente miercuri, la o lună de la ultimul astfel de transport efectuat.

Sâmbătă, un oficial ONU a anunţat că aproximativ 600.000 de civili se află în stare de asediu în Siria pe fondul confruntărilor armate dintre forţele regimului Assad şi grupările insurgente, în pofida armistiţiului parţial din ţară, cei mai mulţi fiind asediaţi de armata siriană.

Dintre cei 592.700 de locuitori aflaţi sub asediu, o majoritate covârşitoare (452.700) se află în această situaţie din cauza armatei siriene în periferiile rurale ale capitalei Damasc pe care încearcă să le recâştige de la rebeli.

Din 27 februarie, un armistiţiu parţial este în vigoare în Siria, dar nu este valabil şi în cazul organizaţiilor teroriste Stat Islamic şi Al-Nusra, afiliată Al-Qaida.

Siria se confruntă din martie 2011 cu un conflict între forţele regimului Bashar al-Assad şi grupări rebele, printre care se află şi organizaţii teroriste precum Stat Islamic. Potrivit unui raport realizat de Centrul Sirian pentru Studii Politice, prezentat la începutul lunii februarie, circa 470.000 de persoane au murit în acest conflict, peste 1,9 milioane au fost rănite şi 45% dintre locuitori (peste 10,5 milioane) şi-au părăsit locuinţele, mutându-se în alte zone ale ţării sau emigrând.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici