Principalele date privind victimele şi ajutorul internaţional din Haiti - VIDEO

Cutremurul produs la 12 ianuarie în Haiti a provocat moartea a numeroase persoane şi importante pagube materiale, generând o mobilizare de amploare a comunităţii internaţionale, relatează AFP, prezentând principalele date referitor la această catastrofă.

36 afişări
Imaginea articolului Principalele date privind victimele şi ajutorul internaţional din Haiti - VIDEO

Principalele date privind victimele şi ajutorul internaţional din Haiti (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

MORŢI şiPAGUBE

Bilanţul morţilor este în continuare dificil de stabilit lacinci zile de la cutremur. Circa 70.000 de cadavre au fostîngropate, potrivit Guvernului haitian.

Cifra de 150.000 până la 200.000 de morţi este adeseoriinvocată, dar generalul Ken Keen, care conduce forţa specialăînfiinţată de Statele Unite în Haiti, a precizat că este vorbadespre "o ipoteză de lucru".

Naţiunile Unite estimează că trei milioane de persoane au fostafectate de cutremur, iar 300.000 au rămas fără locuinţe.

Organizaţia internaţională pentru migraţie (OIM) estimează căpeste 200.000 de familii, respectiv până la 500.000 de persoane, aunevoie de un adăpost de urgenţă.

AJUTORUMANITAR

ONU, care a lansat vineri un apel la strângerea de fonduri învaloare de 562 de milioane de dolari (391 de milioane de euro), aprimit luni dimineaţă 51 de milioane de dolari (35,5 milioane deeuro), respectiv 9 la sută din această sumă.

UE a promis luni un ajutor care se ridică la un total deaproximativ 429 de milioane de euro, atât în ajutor umanitar deurgenţă, cât şi pentru reconstrucţia ţării pe termenlung.

Ţările europene vor oferi la nivel naţional 92 de milioane deeuro de urgenţă, dintre care Marea Britanie 22 de milioane, iarFranţa zece milioane de euro. Comisia Europeană va oferi 30 demilioane de euro.

Pentru reconstrucţia pe termen lung, UE promite 307 milioane deeuro.

AJUTORALIMENTAR

Programul Alimentar Mondial (PAM) a anunţat luni că a distribuit105.000 de raţii de ajutor alimentar, fiecare permiţând uneipersoane să se hrănească timp de o săptămână. PAM intenţionează sădistribuie alte 95.000 de raţii luni.

Agenţia americană de ajutor pentru dezvoltare (USAID) dispune de7,1 tone de alimente în Haiti, a anunţat Departamentul de Stat.Până în prezent, numai Statele Unite au furnizat 87 de milioane dedolari în ajutor umanitar.

ADĂPOSTURI DEURGENŢĂ

Potrivit Guvernului haitian, 280 de centre de urgenţă artrebui deschise începând de luni pentru a distribui alimente şipentru a găzdui în medie câte 500 de sinistraţi.

Organizaţia internaţională pentru migraţie vrea să instaleze otabără pentru a primi 100.000 de sinistraţi.

OPERAŢIUNI DESALVARE

Un număr de 43 de echipe internaţionale sunt implicate,totalizând 1.739 de persoane şi 161 de câini. Cel puţin 75 desupravieţuitori au fost găsiţi.

ÎNGRIJIRIMEDICALE

De pe portavionul american Carl Vinson, 30 de truse deprim-ajutor au fost transferate punctelor de distribuţie, potrivitWashigntonului.

Patru echipe specializate în medicină de urgenţă formate fiecaredin câte 35 de persoane sunt pe teren, fiind aştepată o a cinceaechipă.

Crucea Roşie britanică aducea pe cale terestră, duminică, unspital de campanie cu 300 de paturi.

ADOPŢII

Un avion închiriat de Olanda şi două asociaţii de adopţie aplecat luni spre Haiti pentru a aduce circa 100 de copii haitieniîn curs de adopţie de către familii olandeze.

LOGISTICĂ

Lipsa de carburant este "din ce în ce mai critică" în Haiti şiameninţă să provoace întreruperea comunicaţiilor mobile, aavertizat ONU luni.

Portul din Port-au-Prince, distrus, ar putea rămâne imposibil defolosit timp de 60 până la 90 de zile, potrivit Pentagonului, ceeace constituie o problemă majoră, deoarece benzina lipseşte cudesăvârşire în ţară.

Aeroportul a suferit pagube, dar funcţionează, subcontrolul Statelor Unite.

Cu 19 elicoptere la bord şi mai multe alte nave militare carestaţionează în apropiere, portavionul Carl Vinson se află în largulcapitalei Port-au-Prince. Această flotă serveşte drept bazălogistică.

Cel puţin 12.500 de militari americani urmează să ajungăîn zonă până luni, în timp ce ţările europene intenţionează sătrimită o forţă formată din 140 sau 150 de jandarmi ca ajutorpentru menţinerea ordinii în Haiti şi pentru o mai bună distribuirea proviziilor.

PAM a pus în funcţiune un serviciu de navetă întrePort-au-Prince şi Santo-Domingo cu transport de pasageri de treiori pe zi.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici