Principalele puncte ale discursului prin care Putin a justificat alipirea Crimeei

Preşedintele rus Vladimir Putin a justificat marţi alipirea Crimeei la Rusia ca pe o revenire justă a istoriei şi a lansat un atac violent la adresa Occidentului, pe care l-a acuzat că vrea să-i izoleze ţara, relatează AFP, care prezintă principalele puncte ale declaraţiei susţinute în Parlament.

2257 afișări
Imaginea articolului Principalele puncte ale discursului prin care Putin a justificat alipirea Crimeei

Vladimir Putin (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Crimeea, parte integrantă a Rusiei

- "În inima şi conştiinţa oamenilor, Crimeea era şi rămâne parte integrantă a Rusiei". "Pentru a înţelege această opţiune, este suficient să cunoşti istoria Crimeei, să ştii ce înseamnă Rusia pentru Crimeea şi Crimeea pentru Rusia".

- Crimeea a fost oferită în 1954 Republicii sovietice Ucraina de către liderul sovietic Nikita Hruşciov "prin încălcarea normelor constituţionale" din acea perioadă.

- "Ceea ce părea de necrezut a devenit din neferice o realitate: URSS s-a prăbuşit".

- "Atunci când Crimeea s-a trezit brusc în alt stat (după dezmembrarea URSS), Rusia a simţit atunci nu doar că a fost furată, ci jefuită". Dar, în 1991, Moscova "a plecat capul, s-a resemnat".

Ucraina: Occidentul a depăşit linia roşie

- "Partenerii noştri occidentali au depăşit linia roşie şi s-au comportat în mod grosolan, iresponsabil şi neprofesionist" în criza ucraineană, care a condus la îndepărtarea de la putere, în februarie, a liderului prorus Viktor Ianukovici, în urma unor manifestaţii violente.

Cinismul occidentalilor

- "Autorităţile din Crimeea s-au sprijinit pe precedentul din Kosovo, precedent pe care partenerii noştri occidentali l-au creat ei-înşişi (...). Ei au recunoscut ca legitimă despărţirea Kosovo de Serbia, demonstrând că nu era necesară nicio autorizaţie din partea autorităţilor centrale ale ţării în vederea unei declaraţii unilaterale de independenţă".

- "Dintr-un motiv necunoscut, ceea ce pot albanezii din Kosovo (iar noi îi respectăm) le este interzis ruşilor, ucrainenilor şi tătarilor din Crimeea?".

- Atunci când Belgradul a fost ţinta bombardamentelor şi rachetelor "a avut loc o intervenţie (...). Exista o rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU în acest sens, care să autorizeze asemenea acţiuni? Nici vorbă. Apoi au urmat Afganistanul, Irakul şi rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU, încălcate în mod deschis în Libia, unde, în loc să se asigure o zonă de interdicţie aeriană, s-a trecut, de asemenea, la bombardare".

- "Nici măcar nu este politica standardelor duble. Este un cinism uimitor".

Atitudinea Chinei şi Indiei

- "Suntem recunoscători poporului chinez, ai cărui lideri au considerat şi consideră în continuare situaţia din Ucraina şi Crimeea în ansamblul său istoric şi politic şi apreciem foarte mult reţinerea şi obiectivitatea Indiei".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici