Principalele puncte ale protocolului de încetare a focului din Ucraina

Kievul şi separatiştii proruşi au semnat, miercuri, la Minsk un "protocol" de încetare a focului în estul Ucrainei care cuprinde 12 puncte principale, potrivit documentului furnizat de Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), care a participat la negocieri.

1140 afișări
Imaginea articolului Principalele puncte ale protocolului de încetare a focului din Ucraina

Principalele puncte ale protocolului de încetare a focului din Ucraina (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Acest plan deschide calea, deşi în mod vag, unui "statul special" pentru regiunile controlate de separatişti şi alegerilor pentru regiunile Doneţk şi Lugansk, fiefuri ale rebelilor proruşi.

"Grupul de contact" format de reprezentanţii OSCE, Rusia şi Kiev a convenit "să pună în aplicare măsurile următoare", potrivit documentului transmis în rusă duminică:

1 - încetarea focului imediat şi bilateral

2 - controlarea şi verificarea regimului de încetare a focului de către OSCE

3 - descentralizarea puterii, care să permită un guvern autonom provizoriu local în regiunile din Doneţk şi Lugansk, în estul Ucrainei, în virtutea unei legi privind un "statul special"

4 - control constant şi activ din partea OSCE pentru frontiera dintre Ucraina şi Rusia şi crearea unei zone de securitate în zonele de frontieră

5 - eliberarea imediată a tuturor prizonierilor de război şi persoanelor deţinute ilegal

6 - adoptarea unei legi împotriva umăririi şi aducerii în faţa justiţiei a persoanelor implicate în unele evenimente din regiunile Doneţk şi Lugansk

7 - continuarea unui dialog naţional inclusiv

8 - luarea unor măsuri pentru ameliorarea situaţiei umanitare în Donbas (regiunile Doneţk şi Lugansk)

9 - organizarea de alegeri locale anticipate la Doneţk şi Lugansk

10 - retragerea grupurilor armate ilegale, a armelor grele şi a tuturor combatanţilor şi mercenarilor din teritoriul ucrainean

11 - adoptarea unui program pentru relansarea economică a bazinului Donbas şi reluarea activităţii în regiune

12 - garanţia securităţii persoanelor care participă la consultări

Acest plan a fost semnat de reprezentantul OSCE Heidi Tagliavini, fostul preşedinte ucrainean Leonid Kucima, ambasadorul rus în Ucraina Mihail Zurabov şi liderii separatişti Aleksandr Zaharcenko şi Igor Plotniţki.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici