Principalul acuzat pentru atentatele din 13 noiembrie 2015 din Paris şi-a cerut iertare victimelor

  • Salah Abdeslam, principalul acuzat în procesul privind atentatele de la Paris, din 2015, şi-a cerut iertare victimelor la finalul mărturiei sale în faţa instanţei.
  • El este singurul supravieţuitor al celulei Stat Islamic care a vizat Parisul în 13 noiembrie 2015.
  • Atunci au murit 130 de persoane.
794 afișări
Imaginea articolului Principalul acuzat pentru atentatele din 13 noiembrie 2015 din Paris şi-a cerut iertare victimelor

Principalul acuzat pentru atentatele din 13 noiembrie 2015 din Paris şi-a cerut iertare victimelor

Procurorii spun că Salah Abdeslam, în vârstă de 32 de ani, este singurul membru supravieţuitor al aşa-numitei celule a Statului Islamic care a vizat Parisul la jumătatea lunii noiembrie 2015, ucigând 130 de persoane.

„Vreau ă îmi exprim condoleanţele şi să îmi prezint scuze faţă de toate victimele”, a Salah Abdeslam în faţa instanţei, potrivit BBC.

Procurorii spun că centura sa sinucigaşă s-a defectat, dar Salah Abdeslam a declarat că s-a răzgândit. El este acuzat de crimă ca parte a unei bande teroriste organizate, dar nu este acuzat că a ucis pe cineva personal.

Cel acuzat şi-a început mărturia subliniind că el însuşi nu a ucis sau rănit pe nimeni.

„Ştiu că ura rămâne... Vă cer astăzi să mă urâţi cu moderaţie”, a declarat, în lacrimi, în faţa instanţei, Salah Abdeslam. „Vă cer să mă iertaţi".

Scuzele sale au marcat finalul mărturiei, oar apoi a rămas tăcut în primele zile ale procesului, în afară de momentele când vocifera ocazional împotriva instanţei.

Unul dintre avocaţii apărării l-a întrebat dacă regretă că nu şi-a pus în aplicare planul de a ucide.

„Nu regret. Nu i-am ucis pe aceşti oameni şi nu am murit”, a răspuns el.

„Aş vrea să spun astăzi că această poveste din 13 noiembrie a fost scrisă cu sângele victimelor. Este povestea lor, iar eu am făcut parte din ea”, a adăugat el.

„Ei sunt legaţi de mine şi eu sunt legat de ei”, a mai spus el cu o voce tremurândă.

Atacurile au avut loc la 13 noiembrie, când o echipă de 10 jihadişti înarmaţi a vizat mai multe locuri din Paris, printre care sala de concerte Bataclan şi Stade de France.

Nouă dintre atacatori fie s-au aruncat în aer, fie au fost împuşcaţi mortal. Se crede că franco-marocanul Salah Abdeslam este ultimul supravieţuitor al grupului.

De asemenea, se pare că acesta a călătorit la Paris de la locuinţa sa din Bruxelles împreună cu ceilalţi atacatori şi intenţiona să se arunce în aer. Motivul pentru care nu a reuşit să facă acest lucru a fost o defecţiune tehnică sau o răzgândire de ultim moment, Aceasta este o întrebare-cheie la care familiile victimelor doresc să primească un răspuns.

El a susţinut că plănuia să se arunce în aer într-un bar aglomerat, dar s-a răzgândit după ce i-a văzut pe cei pe care urma să-i ucidă.

Salah Abdeslam riscă o condamnare pe viaţă dacă va fi găsit vinovat.

El a primit deja o pedeapsă cu închisoarea de la un tribunal belgian pentru participarea sa la un schimb de focuri cu poliţia la Bruxelles.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici