Prinţul Harry spune că a omorât talibani în timpul misiunii sale în Afganistan

Prinţul Harry, care şi-a încheiat, luni, misiunea în Afganistan, în calitate de pilot pe elicoptere Apache, a spus că a omorât talibani în timpul petrecut în această ţară, subliniind că s-a ghidat după ideea că "uciderea unei persoane înseamnă salvarea alteia".

1006 afișări
Imaginea articolului Prinţul Harry spune că a omorât talibani în timpul misiunii sale în Afganistan

Prinţul Harry spune că a omorât talibani în timpul misiunii sale în Afganistan (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Luni seară, Ministerul britanic al Apărării a anunţat că prinţul Harry a părăsit Afganistanul după o misiune care a durat 20 de săptămâni.

În timp ce se afla în Afganistan, prinţul în vârstă de 28 de ani a fost întrebat de agenţia de presă Press Association (PA) dacă a ucis insurgenţi în misiunile din provincia Helmand, iar acesta a răspuns "Da, aşa cum au făcut-o mulţi dintre noi".

"Să ucizi o persoană înseamnă să salvezi o alta (...) Asta era miza, cred", a mai spus acesta. "Dacă sunt oameni care încearcă să le facă rău băieţilor noştri, atunci îi vom elimina", a adăugat prinţul, care este al treilea în ordinea succesiunii la tronul Marii Britanii.

El a spus, totuşi, că nu a ales să fie pilot de elicoptere pentru a ucide oameni, misiunile principale fiind cele de escortare. "Dacă oamenii sunt răniţi, noi ne plasăm deasupra, pentru a împiedica orice atac al insurgenţilor, care ne văd şi spun «OK, este o luptă inegală, nu ne vom apropia»", a povestit prinţul.

Prinţul Harry este în permanenţă acompaniat de ofiţeri de securitate, care se ocupă de protecţia sa, inclusiv în Afganistan, la Camp Bastion, cea mai mare bază operaţională a armatei britanice din lume. Gărzile sale de corp nu îl însoţesc, însă, şi la bordul elicopterului.

Prinţul Harry a mai povestit despre viaţa de armată, calificând-o drept "total normală. Atât de normală pe cât poate să fie. Sunt unul dintre băieţi. Nu sunt tratat diferit". El a mai spus că regretă că mulţi îl văd "ca pe prinţul Harry în loc de căpitanul Wales, ceea ce este frustrant".

"Examenele au fost întotdeauna un coşmar pentru mine, dar, când este vorba de jucat fotbal, pe PlayStation sau pilotat, cred că aceste lucruri sunt în general mai uşoare decât mersul pe jos", a mai spus Harry.

Prinţul Harry a mai fost în misiune în Afganistan, timp de zece săptămâni, în perioada 2007 - 2008. Atunci a fost însărcinat cu coordonarea de la sol a atacurilor aeriene contra insurgenţilor talibani. Prinţul a mai spus că a preferat această a doua misiune, pentru că a fost mai plină de acţiune.

El a mai spus că fratele său mai mare, prinţul William, a dat dovadă de "puţină gelozie" în ceea ce îl priveşte, pentru că, "evident, ar fi adorat să fie şi el în Afganistan". Prinţul William, al doilea în ordinea succesiunii la tronul Marii Britanii, nu a fost niciodată trimis în astfel de misiuni, pentru că sunt considerate prea periculoase.

Prinţul Harry s-a mai declarat "încântat" de vestea că fratele său şi soţia lui, ducesa Catherine, aşteaptă un copil, care se va naşte în iulie, şi este "nerăbdător" să devină unchi.

În acelaşi interviu, Harry a vorbit şi despre scandalul în care a fost implicat în august, anul trecut: el a fost pozat nud, într-un hotel din Las Vegas, după ce jucase "strip-biliard". El a spus că "nu s-a ridicat la înălţimea (statutului său, n.r.), că şi-a decepţionat familia şi a decepţionat şi alte persoane". "Însă eram într-un spaţiu privat şi un anumit nivel de intimitate trebuie respectat", a mai spus acesta, adăugând că incidentul a fost "un exemplu clasic" al faptului că se comportă prea mult "ca un militar şi nu suficient ca un prinţ".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici