Problematica migraţiei, pe agenda reuniunii informale a miniştrilor de externe din statele UE

Problematica migraţiei se află pe agenda reuniunii informale a miniştrilor de externe din statele membre UE, care are loc la Luxemburg în perioada 4-5 septembrie, la o parte a discuţiilor urmând să participe şi miniştrii din statele candidate - Serbia, Albania, Muntenegru, F.R.I.Macedonia şi Turcia.

137 afișări
Imaginea articolului Problematica migraţiei, pe agenda reuniunii informale a miniştrilor de externe din statele UE

Problematica migraţiei, pe agenda reuniunii informale a miniştrilor de externe din statele UE (Foto: AFP / Mediafax Foto)

Ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, va participa, în perioada 4-5 septembrie, la reuniunea informală a miniştrilor afacerilor externe din statele membre ale UE (tip Gymnich), care se va desfăşura la Luxemburg, informează MAE.

Potrivit sursei citate, discuţiile miniştrilor se vor concentra pe teme de actualitate precum: Vecinătatea Estică a UE, în principal evoluţiile recente din Ucraina şi relaţiile cu Federaţia Rusă, Procesul de Pace din Orientul Mijlociu, relaţiile Uniunii cu Iranul şi criza migranţilor. Preşedintele Comisiei de politică externă a Parlamentului European, Elmar Brok, este invitat să participe la prima parte a reuniunii.

"Problematica migraţiei va reprezenta un punct esenţial al agendei, miniştrii urmând a avea un schimb de opinii pe marginea propunerilor ce vizează acţiunea externă din abordarea cuprinzătoare la nivel european şi global a fenomenului migraţiei. O parte a discuţiilor din această sesiune va avea loc cu participarea miniştrilor de externe din statele candidate la aderare la UE (Serbia, Albania, Muntenegru, F.R.I.Macedonia şi Turcia)", se arată în comunicatul MAE.

O atenţie specială va fi acordată stadiului proceselor de reformă din statele din Vecinătatea Estică, în special Republica Moldova, Georgia şi Ucraina, situaţiei de securitate din estul Ucrainei şi măsurilor necesare în vederea implementării neîntârziate de către părţi a acordurilor de la Minsk. "Vor fi analizate modalităţile optime de utilizare a Parteneriatului Estic şi Politicii Europene de Vecinătate în sprijinul avansării proceselor de reformă, inclusiv în gestionarea aspectelor ce privesc securitatea comună", menţionează sursa citată.

Reuniunile informale de tip Gymnich sunt organizate de două ori pe an, de către statul care deţine Preşedinţia semestrială a Consiliului UE. Denumirea provine de la castelul Gymnich din Germania, unde a avut loc prima întâlnire de acest fel (1974). Scopul principal al acestor reuniuni este facilitarea unui schimb de opinii privind subiecte de actualitate de pe agenda de politică externă europeană. Dezbaterile nu se finalizează cu adoptarea de concluzii oficiale. Totodată, reuniunile tip Gymnich reprezintă punctul de plecare pentru dezbaterea temelor ce urmează să figureze pe agenda reuniunilor formale din semestrul respectiv (Consiliul Afaceri Externe, Consiliul European etc.).

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici