Probleme legate de îmbătrânirea populaţiei: China va creşte vârsta de pensionare

China va creşte vârsta de pensionare pentru a face faţă îmbătrânirii populaţiei, potrivit Reuters.

1525 afișări
Imaginea articolului Probleme legate de îmbătrânirea populaţiei: China va creşte vârsta de pensionare

Probleme legate de îmbătrânirea populaţiei: China va creşte vârsta de pensionare

China plănuieşte să crească vârsta de pensionare treptat pentru a face faţă îmbătrânirii rapide a populaţiei ţării, a anunţat marţi Global Times, care citează un expert de rang înalt din cadrul Ministerului chinez al Resurselor Umane. Jin Weigang, preşedintele Academiei chineze de Ştiinţe ale Muncii şi Securităţii Sociale, a declarat că ţara are în vedere o „cale progresivă, flexibilă şi diferenţiată de creştere a vârstei de pensionare".

„Persoanele care se apropie de vârsta de pensionare vor trebui să amâne pensionarea doar cu câteva luni", a anunţat Global Times, citându-l pe Jin. Tinerii ar putea fi nevoiţi să lucreze câţiva ani mai mult, dar vor avea o perioadă lungă de adaptare şi tranziţie, a spus el.

„Cea mai importantă caracteristică a reformei este de a permite oamenilor să aleagă când să se pensioneze în funcţie de circumstanţele şi condiţiile lor", a mai explicat Jin Weigang.

China nu a anunţat încă în mod oficial o modificare a vârstei de pensionare, care este printre cele mai scăzute din lume, fiind de 60 de ani pentru bărbaţi, 55 de ani pentru femeile care fac muncă de birou şi 50 de ani pentru femeile care lucrează în fabrici.

Li Qiang, noul premier al ţării, a declarat luni că guvernul va efectua studii şi analize riguroase pentru a începe reforma pensiilor.

Pe măsură ce populaţia de 1,4 miliarde de locuitori a Chinei scade şi îmbătrâneşte, în parte din cauza unei politici care a limitat cuplurile la un singur copil din 1980 până în 2015, presiunea asupra bugetelor de pensii creşte. În plus, speranţa de viaţă a crescut de la aproximativ 44 de ani în 1960 la 78 de ani începând cu 2021. Aceasta este mai mare decât în Statele Unite şi se estimează că va depăşi 80 de ani până în 2050.

În prezent, fiecare pensionar este susţinut de contribuţiile a cinci lucrători. Raportul este la jumătate faţă de cel de acum zece ani şi tinde să ajungă la 4 la 1 în 2030 şi la 2 la 1 în 2050. Specialiştii spun că actualul sistem de pensii, care se bazează pe o forţă de muncă activă în scădere pentru a plăti pensiile unui număr tot mai mare de pensionari, este nesustenabil şi trebuie reformat.

11 din cele 31 de instituţii provinciale din China înregistrează deficite la bugetul de pensii, arată datele Ministerului de Finanţe. Academia Chineză de Ştiinţe, condusă de stat, estimează că sistemul de pensii va rămâne fără bani până în 2035.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici