Procesul lui Breivik se încheie cu pledoaria apărării. Avocatul cere cea mai clementă pedeapsă posibilă pentru criminalul din Oslo

Procesul lui Anders Behring Breivik, judecat pentru uciderea a 77 de persoane anul trecut, se încheie vineri cu pledoaria apărării, care cere "pedeapsa cea mai clementă posibilă" pentru clientul său, respingând eventualitatea internării acestuia într-un centru psihiatric.

845 afișări
Imaginea articolului Procesul lui Breivik se încheie cu pledoaria apărării. Avocatul cere cea mai clementă pedeapsă posibilă pentru criminalul din Oslo

Procesul lui Breivik se încheie cu pledoaria apărării. Avocatul cere achitarea criminalului din Oslo (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Brevik trebuie să primească cea mai clementă pedeapsă posibilă", a declarat avocatul apărării, Geir Lippestad.

Fără iluzii din acest punct de vedere, avocatul se va concentra în pledoaria sa pe încercarea de a dovedi că extremistul de dreapta este suficient de sănătos psihic pentru a fi considerat responsabil penal de atacurile din 22 iulie 2011.

În această zi, Breivik a deschis focul asupra unor tineri laburişti reuniţi în tabăra de vară de pe insula Utoeya, provocând moartea a 69 de persoane, dintre care majoritatea adolescenţi. Înainte de acest atac, el a detonat o bombă în apropierea sediului Guvernului din Oslo, provocând moartea altor opt persoane.

Sănătatea mintală a lui Breivik, declarat psihotic de o primă evaluare psihiatrică oficială, contrazisă ulterior de o contraexpertiză, este problema centrală a procesului.

Chiar dacă i-ar aduce o pedeapsă lungă cu închisoarea, extremistul în vârstă de 33 de ani vrea să fie declarat sănătos mintal pentru ca ideologia sa să nu fie invalidată de o patologie mentală.

Considerând că internarea într-o instituţie psihiatrică ar fi "mai rea ca moartea", ucigaşul a afirmat în faţa judecătorilor luna trecută că nu va face apel dacă va obţine câştig de cauză în această privinţă.

Joi, Parchetul a cerut internarea psihiatrică, apreciind că are suficiente îndoieli cu privire la sănătatea mintală a acuzatului pentru a-l considera iresponsabil penal.

Procurorii şi-au însoţit rechizitoriul cu o cerere subsidiară de 21 de ani de închisoare - pedeapsa maximă ce poate fi prelungită pe termen nedefinit dacă individul este considerat în continuare periculos - în cazul în care Curtea va conchide că Breivik este responsabil.

În ultimă instanţă, judecătorii vor fi cei care vor tranşa această delicată problemă în verdictul lor aşteptat la 20 iulie sau 24 august.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici