Procuratura bulgară refuză să cerceteze "trecutul întunecat" al premierului Borisov dezvăluit de WikiLeaks

Procuratura bulgară a refuzat să efectueze investigaţii asupra premierului Boiko Borisov cu privire la informaţii de presă potrivit cărora acesta a avut în trecut legături cu crima organizată, plângere care citează telegrame diplomatice americane publicate de WikiLeaks.

210 afișări
Imaginea articolului Procuratura bulgară refuză să cerceteze "trecutul întunecat" al premierului Borisov dezvăluit de WikiLeaks

Procuratura bulgară refuză să cerceteze "trecutul întunecat" al premierului Borisov dezvăluit de WikiLeaks (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Procurorul Krasimir Kojuharov de la Biroul Procuraturii de pe lângă Curtea de Apel a Sofiei a confirmat într-o notă refuzul iniţial al Biroului Procurorului oraşului Sofia de a declanşa o investigaţie asupra unor date provenind din telegrame diplomatice americane cu privire la implicarea lui Boiko Borisov în activităţi infracţionale, a anunţat site-ul bulgar de investigaţii Bivol.bg, citat de Novinite.com.

Investigarea presupusului "trecut întunecat" al lui Boris a fost cerută de către Petăr Penşev şi Atanas Ciobanov din cadrul Asociaţiei pentru Libertate de Exprimare "Ana Politkovskaia".

Plângerea nu se bazează exclusiv pe telegrame diplomatice americane dezvăluite de către WikiLeaks, ci şi pe mărturii ale lui Vasil Kostov, alias Keţa, în faţa unui tribunal din Şumen în cadrul unui proces cunoscut sub numele de "asasinii" şi pe declaraţii ale unor capi ai mafiei sârbe, Sreten Jocici şi Tomislav Marjanovici, potrivit cărora Borisov i-a furnizat o acoperire lui Jocici pe când acesta era activ în Bulgaria, subliniază Bivol.bg.

Anunţul procuraturii bulgare, confirmat de Biroul Procurorului Sofiei, cu privire la refuzul investigării trecutului lui Borisov menţionează, de asemenea, că potenţiale infracţiuni comise de actualul premier au atins deja termenul de prescriere.

Bivol.bg anunţă că procuratura a refuzat un apel împotriva deciziei de a nu îl investiga pe Borisov, dar că Penşev şi Ciobanov se vor adresa unor instanţe superioare şi Comitetului de luptă împotriva mafiei din cadrul Parlamentului European (CRIM). Jurnalişti bulgari au solicitat deja CRIM să organizeze o audiere publică, între alţii, a lui Julian Assange, Jocici (în prezent judecat), a unor jurnalişti şi ofiţeri bulgari din domeniul informaţiilor şi a lui Boiko Borisov, precizează Novinite.com.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici