Proiectul de acord SUA - Irak prevede restabilirea în totalitate a suveranităţii irakiene

Proiectul de acord negociat între Bagdad şi Washington restabileşte în totalitate suveranitatea autorităţilor irakiene asupra ţării, a declarat luni ambasadorul Statelor Unite la Bagdad, Ryan Crocker.

39 afișări
Imaginea articolului Proiectul de acord SUA - Irak prevede restabilirea în totalitate a suveranităţii irakiene

Proiectul de acord SUA - Irak prevede restabilirea în totalitate a suveranităţii irakiene (Imagine: Mediafax/AFP)

"Este un acord important prin care este restabilită suveranitatea Irakului, permiţând totuşi trupelor americane să continue să susţină serviciile de securitate irakiene", a declarat Crocker într-un discurs rostit la Muzeul naţional din Bagdad.

Bagdadul şi Washingtonul negociază din februarie un acord bilateral pentru reglementarea statutului prezenţei militare străine în Irak după 31 decembrie 2008, atunci când va expira mandatul Naţiunilor Unite.

O versiune finală a proiectului de acord este analizată în prezent de membrii Consiliului pentru Securitatea Naţională, o structură consultativă compusă din oficiali de la Parlament, Guvern şi Preşedinţie.

Proiectul urmează să fie trimis Guvernului, iar ulterior ratificat de către Parlament.

Proiectul de acord prevede retragerea trupelor străine până în 2011 şi posibilitatea judecării în Irak a militarilor americani acuzaţi de infracţiuni grave. Potrivit proiectului, irakienii pot solicita menţinerea trupelor americane şi după 2011, până la consolidarea efectivelor locale.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici