Propunere: euro-obligaţiuni pentru consolidarea apărării europene

  • Prim-ministrul Estoniei, Kaja Kallas, propune emiterea de euro-obligaţiuni în valoare de 100 miliarde de euro pentru a sprijini industria europeană de apărare.
  • Propunerea are ca scop consolidarea capacităţilor de apărare ale Europei şi oferirea unei abordări unificate în domeniul securităţii.
  • În ciuda rezistenţei din partea unor membri ai UE, propunerea primeşte sprijin şi de la alte state europene, precum Franţa şi preşedintele Consiliului European.
2901 afișări
Imaginea articolului Propunere: euro-obligaţiuni pentru consolidarea apărării europene

Propune: euro-obligaţiuni pentru consolidarea apărării europene

Prim-ministrul Estoniei, Kaja Kallas, a propus ca Uniunea Europeană să emită euro-obligaţiuni în valoare de 100 miliarde de euro pentru a îmbunătăţi industria de apărare a continentului, subliniind necesitatea unei abordări unificate, conform Bloomberg.

Această propunere este în concordanţă cu apelurile venite din partea preşedintelui francez Emmanuel Macron şi a preşedintelui Consiliului European, Charles Michel, deşi întâmpină rezistenţă din partea membrilor mai puţin cheltuitori ai UE, precum Olanda şi Germania.

La Conferinţa de Securitate de la München, discuţiile s-au concentrat pe consolidarea capacităţilor de apărare ale Europei şi sprijinirea Ucrainei în conflictul său cu Rusia. În ciuda impasului în curs de desfăşurare în Congresul SUA privind asistenţa militară acordată Ucrainei, Kallas şi-a exprimat optimismul cu privire la obţinerea finanţării, după discuţiile avute cu legislatorii americani.

De asemenea, Kallas a subliniat importanţa acţiunilor imediate pentru a ajuta Ucraina, inclusiv accesul la depozitele de arme şi aprovizionarea globală. În timp ce unele state europene înţeleg şi susţin verbal ameninţarea reprezentată de Rusia, Kallas a remarcat o discrepanţă între vorbe şi fapte, cu reticenţă în a contribui semnificativ la eforturile de apărare ale Ucrainei.

Dezbaterile cheie în cadrul UE includ extinderea mecanismelor de finanţare pentru achiziţiile de arme către furnizorii non-UE şi determinarea în ce măsură statele pot utiliza propriile stocuri fără a-şi compromite capacităţile de apărare.

Estonia a dat un exemplu prin promisiunea de a aloca 0,25% din PIB în următorii patru ani pentru a sprijini Ucraina, îndemnând şi alţi aliaţi să procedeze la fel. Acest nivel de angajament ar putea consolida semnificativ apărarea Ucrainei împotriva invaziei ruse.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici