Propunerea pentru postul de ambasador al Moscovei la Kiev, respinsă de Ucraina

Ucraina a respins candidatul propus de Rusia pentru postul de ambasador la Kiev, a declarat un oficial al Ministerului de Externe ucrainean, informează site-ul agenţiei Reuters.

2695 afișări
Imaginea articolului Propunerea pentru postul de ambasador al Moscovei la Kiev, respinsă de Ucraina

Propunerea pentru postul de ambasador al Moscovei la Kiev, respinsă de Ucraina

Mihail Zurabov, delegatul Moscovei în timpul protestelor antiruse de la Kiev, în momentul anexării Crimeei la teritoriul rus şi al implicării Moscovei în conflictul separatist din estul Ucrainei, a demisionat în luna iulie.

Kremlinul l-a propus pe Mihail Babici pentru postul de ambasador al Rusiei la Kiev, dar un oficial al Ministerului de Externe ucrainean, Olena Zerkal, a declarat că a decis să nu ia în considerare propunerea.

"Felul în care a fost făcută propunerea a decis eliminarea acesteia din agendă", a afirmat aceasta într-un interviu televizat, fără a oferi alte informaţii în privinţa motivului pentru care candidatul rus este respins.

"Cred că respingerea nu va avea nici un impact. Ba mai mult, rolul fostului ambasador în construirea unor relaţii normale a fost minimal", a adăugat acesta.

Pavlo Klimkin, ministrul de Externe al Ucrainei, a declarat jurnaliştilor că respingerea nu era "o chestiune a candidaţilor sau un lucru concret, ci a formării unei dinamici pozitive în ceea ce se întâmplă în contextul agresivităţii ruse".

În anul 2014, în urma deteriorării relaţiilor dintre foştii aliaţi, Ucraina a înlocuit propriul ambasador la Moscova cu un reprezentat temporar.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că va continua să-l prezinte pe Babici drept un posibil ambasador al Rusiei în Ucraina.

"Oricum, dacă Ucraina ia decizii pentru a reduce nivelul relaţiilor diplomatice şi consideră potrivită această variantă de a diminua relaţiile diplomatice, aceasta este decizia părţii ucrainene", a spus Peskov.

Kievul şi NATO au acuzat Rusia de susţinerea separatiştilor pro-ruşi în estul Ucrainei cu trupe militare şi arme, alimentând un conflict în care au murit peste 9.400 de persoane. Kremlinul neagă orice fel de implicare.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici