Protecţia consumatorilor faţă de alimentele radioactive este insuficientă

Protecţia consumatorilor faţă de alimentele contaminate în timpul catastrofei nucleare de la Fukushima este insuficientă, apreciază două asociaţii într-un raport prezentat marţi la Berlin.

223 afișări
Imaginea articolului Protecţia consumatorilor faţă de alimentele radioactive este insuficientă

Protecţia consumatorilor faţă de alimentele radioactive este insuficientă (Imagine: Lucian Alecu/Mediafax Foto)

"Valorile limită în vigoare în prezent în Uniunea Europeană şi în Japonia sunt scandalos de ridicate şi expun inutil populaţia la riscuri considerabile pentru sănătate", a apreciat Thilo Bode, secretar general al Foodwatch, un grup de lobby format din 20.000 de persoane şi implicat în apărarea drepturilor consumatorilor.

Potrivit raportului Foodwatch, redactat în parteneriat cu Asociaţia internaţională a medicilor pentru prevenirea războiului nuclear (IPPNW), orice expunere la o formă de raze reprezintă un pericol pentru sănătatea publică, în special pentru sugari.

"Din punct de vedere medical, normele de radioprotecţie europene sunt nejustificabile", a apreciat Winfrid Eisenberg, pediatru şi membru al IPPNW.

Autorii raportului apreciază că unele produse provenind din Japonia sunt foarte încărcate cu izotopi radioactivi din cauza catastrofei de la Fukushima din martie.

Or, normele în vigoare în Uniunea Europeană, mai puţin restrictive decât cele din Germania, permit cumpărarea şi importul de alimente contaminate cu unde radioactive, afirmă cele două asociaţii.

"În Europa de Vest, nivelul de expunere după Cernobîl era moderat, şi totuşi am văzut în Bavaria o creştere semnificativă a bolilor la naştere", a dat asigurări Sebastian Pflugbeil, preşedintele IPPNW.

Raportul apreciază mai ales că normele europene actuale ar putea genera o creştere cu 150.000 a cancerelor mortale pe an în Germania, dacă toată lumea ar consuma produse contaminate.

Dar Foodwatch şi IPPNW recunosc că nu pot dovedi că produsele contaminate sunt vândute pe piaţa europeană.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici