Protestatari sau eroi, pe prima pagină a ziarelor britanice

Tineri sau adulţi, cu vârste de 11, 18 sau 45 de ani, apar pe primele pagini ale ziarelor din Marea Britanie, fie pentru curajul, fie pentru violenţa de care au dat dovadă în timpul revoltelor.

240 afișări
Imaginea articolului Protestatari sau eroi, pe prima pagină a ziarelor britanice

Protestatari sau eroi, pe prima pagină a ziarelor britanice (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Una dintre tinerele alese în localitatea sa ca ambasadoare a Jocurilor Olimpice din 2012 de la Londra este suspectată că a aruncat cărămizi împotriva poliţiei şi că a participat la un asalt asupra unui magazin de telefoane mobile din capitală.

Chelsea Ives, în vârstă de 18 ani, descrisă drept "o tânără sportivă şi talentată", a fost denunţată de mama sa, Adrienne.

"Roger (soţul lui Adrienne) şi cu mine ne uitam la ştiri şi era absolut îngrozitor ce vedeam. Şi apoi ne-am recunoscut fiica", a declarat mama acesteia pentru London Evening Standard. "Nu ne va mulţumi. Dar ce puteam să facem?", a adăugat ea pentru The Times.

Fiica unui milionar, în vârstă de 19 ani, a fost arestată în timp ce conducea o maşină plină cu televizoare, telefoane mobile, ţigări şi sticle de alcool în valoare de 5.700 de euro.

Laura Johnson era însoţită de doi bărbaţi în momentul în care a fost arestată la Londra.

"Poate era pur şi simplu naivă şi nu ştia ce are în maşină", a declarat pentru The Times Nick Challis, un fost prieten al tinerei, care pozează în rochie de seară lângă o piscină într-o imagine publicată de presa britanică.

O fată în vârstă de 11 ani a fost recunoscută după ce a aruncat cu pietre în vitrinele unor magazine de haine din Birmingham (centru).

"Pur şi simplu am făcut ce făceau şi alţii, nu credeam că o să fim prinşi", a mărturisit aceasta pentru Daily Telegraph.

În faţa tribunalului, tatăl ei i-a cerut să îşi prezinte scuze, dar ea l-a ignorat. Judecătorul a încredinţat unei comisii pentru tinerii delincvenţi responsabilitatea de a-i stabili pedeapsa.

O femeie în vârstă de 45 de ani, Pauline Pearce, de origine africană, i-a atacat verbal pe agresorii care furau din cartierul său, Hackney din Londra.

Ea a ieşit din casă, cu un baston în mână, şi le-a spus: "Fiţi realişti negrilor, fiţi realişti. Mi-e ruşine că sunt din Hackney (...) pentru că nu ne luptăm pentru o cauză, atacăm Foot Locker (un magazin de încălţăminte sport) şi furăm încălţăminte!".

Protestatarii au rămas cu gura căscată, iar locuitorii au aplaudat-o călduros.

Intervenţia sa a fost filmată de trecători şi difuzată pe Internet, unde a fost supranumită "eroina din Hackney".

O poloneză în vârstă de 32 de ani, care venise în martie la sora sa în Londra, a sărit de la primul etaj al clădirii sale incendiate.

Monika Konczyk a rămas blocată în apartamentul său din Londra, în timp ce un fum dens invada casa scărilor.

"Nu voia să sară, îi era teamă să nu moară", a povestit una dintre prietenele sale, Aleksandra Robak, pentru Daily Telegraph. Dar sora ei i-a spus: "Este mai bine să sari decât să mori".

Poliţiştii au aşezat saltele şi covoare pe trotuar pentru a-i amortiza căderea. Ea nu a fost rănită, dar este în stare de şoc. Fotografia în care este văzută sărind în gol pentru a scăpa de flăcări a devenit unul dintre simbolurile violenţei protestatarilor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici