PROTESTE DE AMPLOARE ÎN GRECIA: Peste 30.000 de oameni, pe străzi la Atena şi Salonic. Ciocniri la Atena între manifestanţi şi poliţie

Peste 30.000 de greci, potrivit poliţiei, au ieşit pe străzi, miercuri, la Atena şi Salonic, în cadrul unei greve generale de 24 de ore, pentru a protesta faţă de un nou plan de austeritate negociat cu UE şi FMI de Guvernul grec, care se confruntă cu primul său test social. Ciocniri au avut loc, miercuri, la Atena, între câteva zeci de tineri cu cagule şi forţele de ordine în momentul sosirii în piaţa centrală Syntagma.

871 afișări
Imaginea articolului PROTESTE DE AMPLOARE ÎN GRECIA: Peste 30.000 de oameni, pe străzi la Atena şi Salonic. Ciocniri la Atena între manifestanţi şi poliţie

PROTESTE DE AMPLOARE ÎN GRECIA: Peste 30.000 de oameni, pe străzi la Atena şi Salonic (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Manifestanţi violenţi, operând în grupuri mici, au aruncat cu cocteiluri Molotov înspre poliţişti, care au ripostat cu grenade şi gaze lacrimogene.

Confruntările au continuat în piaţă şi înspre Ministerul Finanţelor, în faţa căruia staţiona o autospecială de pompieri, în timp ce majoritatea manifestanţilor protestau în calm, înainte ca poliţia să împingă o parte dintre tineri către străzile învecinate.

Tinerii au dat foc unui pavilion de promovare al unei companii de telefonie şi unor coşuri de gunoi, devastând, de asemenea, mai multe vitrine de magazine, în timp ce hotelurile de lux de pe margine erau protejate de un cordon de poliţişti.

Circa 5.000 de poliţişti au fost mobilizaţi pentru a controla aceste violenţe, frecvente în Grecia, cu ocazia manifestaţiilor ce au reunit aproximativ 52.000 de persoane la Atena şi Salonic. Aceste marşuri marchează ziua de acţiune organizată miercuri de sindicatele elene împotriva noului plan de austeritate aflat în pregătire.

La Atena, poliţia a estimat, la prânz, la peste 15.000 numărul manifestanţilor care se îndreptau spre Parlament, separaţi în două grupuri, în timp ce la Salonic, al doilea oraş ca mărime din ţară, situat în nordul Greciei, poliţia a numărat aproximativ 18.000 de persoane.

În capitală, marşul cel mai numeros era cel al frontului sindical comunist Pame, unit în spatele sloganurilor "Nesupunere" şi "Fără noi sacrificii pentru plutocraţie". Un alt marş era condus de cele două sindicate mari GSEE şi Adedy, organizatoarele zilei de acţiune pentru "respingerea noilor măsuri dure, nedrepte şi ineficiente".

Aproximativ 5.000 de poliţişti au fost mobilizaţi pentru a garanta siguranţa manifestaţiilor, care adeseori degenerează în violenţe în Grecia. Accesul în Parlament era blocat cu o barieră metalică.

"De doi-trei ani trăim o catastrofă socială incredibilă, societatea greacă este un cobai pentru ceea ce se întâmplă în alte părţi" din Uniunea Europeană, afirmă Ilias Loizos, un angajat municipal în vârstă de 56 de ani, care susţine că salariul său a fost redus la jumătate.

"Avem o treime şomeri, afacerile nu mai merg (...) suntem disperaţi şi ne-am pierdut încrederea în UE", a afirmat Dimitris Mitropoulos, un învăţător în vârstă de 35 de ani.

Angajaţii companiilor ce urmează să fie privatizate scandau: "no pasaran", denunţând "vânzarea pe lucru de nimic" impusă de creditori ţării.

Într-o manifestare de hotărâre în faţa acestei revolte, Ministerul de Finanţe a anunţat în cursul dimineţii că noul plan de măsuri de economisire şi reforme structurale, contestat în stradă, a fost "încheiat" în cadrul unei reuniuni discrete care a avut loc în cursul serii de marţi, între premierul conservator Antonis Samaras şi ministrul său de Finanţe, Yannis Stournaras.

Măsurile, care se referă la peste 11,5 miliarde de economii bugetare, în special tăieri de salarii din domeniul public, de pensii şi ajutoare sociale, trebuie totuşi supuse aprobării partenerilor coaliţiei guvernamentale, şi trebuie să obţină acceptul creditorilor internaţionali.

Susţinută de principalul partid de opoziţie, Syriza - stânga radicală -, această grevă este a treia de acest tip din 2012 dar prima de la preluarea puterii, în iunie, de actuala coaliţie guvernamentală.

În faţa spitalului Evangelismos, în centrul oraşului, Dimitri Tsiolias, radiolog, nu îşi face iluzii cu privire la rezultatul mişcării.

"Greva nu va schimba nimic. Nu contează ce facem noi, salariile vor scădea, totul vine de la troikă", explică medicul, referindu-se la cei trei creditori ai ţării, UE, BCE şi FMI.

Puţin mai departe, Poşta este închisă, la fel ca majoritatea serviciilor administrative. Şcolile sunt, de asemenea, afectate de mişcare.

Pentru Irina, în vârstă de 30 de ani, care conduce o tipografie, "în general, funcţionarii sunt cei fac grevă". "Angajaţii mei ajung cu întârziere din cauza grevei de la metrou, dar ei nu fac grevă, aceasta nu a servit niciodată la nimic", afirmă ea ieşind dintr-un taxi.

Sindicatele comercianţilor, artizanilor şi inginerilor civili au făcut, de asemenea, apel la grevă, chiar dacă miercuri dimineaţă micile magazine din centrul oraşului erau, majoritatea, deschise.

Niciun serviciu de legătură cu insulele nu era însă asigurat.

Controlorii aerieni şi-au întrerupt activitatea timp de trei ore, până la 10.00 GMT (13.00 ora României), ceea ce a determinat anularea a 12 zboruri ale companiilor elene Olympic Air şi Aegean Airlines.

Condiţionând menţinerea Greciei sub perfuzie financiară, în timp ce o a treia operaţiune de sprijinire a ţării pare să câştige teren, planul este axat pe noi reduceri de salarii în sectorul public, de pensii şi de servicii sociale.

Adoptarea sa este prevăzută în parlament înainte de Eurogrupul din 8 octombrie pentru deblocarea tranşei de împrumut de 31,5 miliarde de euro.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici