Proteste în Armenia: Mii de manifestanţi cer demisia premierului Nikol Pachinian

â

309 afișări
Imaginea articolului Proteste în Armenia: Mii de manifestanţi cer demisia premierului Nikol Pachinian

Proteste în Armenia: Mii de manifestanţi cer demisia premierului Nikol Pachinian

O mişcare de protest a apărut luna trecută în această ţară din Caucaz după ce guvernul a acceptat să cedeze Baku teritorii pe care le controla din anii 1990.

Vineri, într-un pas cheie spre normalizarea relaţiilor dintre cele două ţări rivale, care au purtat mai multe războaie una împotriva celeilalte, Erevanul a returnat patru sate de frontieră către Baku.

Duminică, câteva mii de persoane s-au adunat în Piaţa Republicii din capitala armeană pentru noi demonstraţii conduse de carismaticul arhiepiscop Bagrat Galstanian, un lider religios din regiunea Tavush, unde satele au fost returnate Azerbaidjanului.

„Poporul nostru vrea să schimbe realitatea amară care ne-a fost impusă", a declarat Bagrat Galstanian în faţa mulţimii, adăugând că graniţa instabilă cu Azerbaidjanul „trebuie reparată doar după semnarea unui tratat de pace" cu Baku.

„Cerem demisia imediată a lui Nikol (Pachinian)", a declarat pentru AFP unul dintre manifestanţi, Artour Sargsian, în vârstă de 67 de ani, care a spus că a luptat în două războaie împotriva Azerbaidjanului.

Teritoriul cedat are o importanţă strategică pentru Armenia fără ieşire la mare, deoarece controlează secţiuni ale unui drum vital către Georgia.

Locuitorii armeni din localităţile învecinate susţin că această măsură îi izolează de restul ţării şi îl acuză pe premierul Nikol Pachinian că cedează teritoriu fără a primi nimic în schimb.

Nikol Pachinian, la rândul său, insistă că decizia are ca scop garantarea păcii cu Baku. Într-o declaraţie televizată vineri seară, premierul a declarat că rezolvarea diferendelor de frontieră cu Azerbaidjanul „este singura garanţie a existenţei însăşi a republicii armene în cadrul graniţei sale legitime şi recunoscute la nivel internaţional".

Arhiepiscopul Bagrat Galstanian încearcă să lanseze o procedură de destituire împotriva lui Nikol Pachinian. El a declarat duminică că va demisiona din funcţia sa clericală pentru a candida la funcţia de prim-ministru şi a cerut alegeri parlamentare anticipate.

„Serviciul meu spiritual este mai presus de toate poziţiile posibile, dar sunt gata să îl sacrific de dragul schimbării în această ţară", a spus el mulţimii care îl aclama. El a cerut apoi demonstranţilor să se îndrepte spre reşedinţa lui Nikol Pachinian.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
armenia,
proteste,

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici