Proteste în Israel faţă de revizuirea sistemului judiciar înainte de a 75-a aniversare a independenţei

Zeci de mii de israelieni s-au alăturat protestelor împotriva planurilor premierului Benjamin Netanyahu de a înăspri controlul asupra Curţii Supreme, înainte de ziua independenţei Israelului, care marchează 75 de ani de la înfiinţarea statului evreu, relatează Reuters.

244 afișări
Imaginea articolului Proteste în Israel faţă de revizuirea sistemului judiciar înainte de a 75-a aniversare a independenţei

Planurile luii Benjamin Netanyahu au fost suspendate luna trecută în faţa unui val de greve şi demonstraţii în masă. Cele mai recente proteste împotriva acestora au loc în contextul în care israelienii urmează să marcheze atât Ziua independenţei israeliene, cât şi Ziua memorială israeliană, care îi comemorează pe cei ucişi în războaiele din Israel şi în atacuri teroriste.

„Tatăl meu a fost ucis în Războiul de Yom Kippur”, a declarat pentru Reuters fotograful Miri Pinchuk, în vârstă de 53 de ani. „Şi-a dat viaţa pentru această ţară, pentru că a fost crescut şi el cu credinţa că va fi o democraţie”.

Propunerile ar oferi guvernului un control efectiv asupra numirii judecătorilor Curţii Supreme şi ar permite parlamentului să anuleze multe decizii ale instanţei. Ele au provocat una dintre cele mai mari crize interne din istoria recentă a Israelului.

Guvernul îi acuză pe judecătorii activişti că uzurpă tot mai mult rolul parlamentului şi spune că revizuirea este necesară pentru a restabili echilibrul între sistemul judiciar şi politicienii aleşi.

Criticii spun că aceasta va elimina controalele şi echilibrele vitale care stau la baza unui stat democratic şi va da putere necontrolată guvernului.

„Există această propoziţie din Biblie, din lamentaţia lui David, care spune „Cum au căzut eroii?”. Şi, de fapt, întrebarea se transformă acum, în loc de „Cum au căzut eroii?”, în „Pentru ce?””, a declarat pentru Reuters avocatul David Gilat, în vârstă de 63 de ani.

Un sondaj de opinie publicat vineri de televiziunea publică israeliană a constatat că planurile sunt profund nepopulare, 53% dintre respondenţi considerând că planurile vor dăuna ţării. În plus, 60% dintre israelieni au declarat că guvernul nu îi reprezintă, iar 48% cred că situaţia din ţară va continua să se înrăutăţească.

În centrul Tel Avivului, pentru a 16-a săptămână consecutivă, mulţimile s-au adunat sâmbătă în semn de sfidare faţă de planurile pe care le consideră o ameninţare existenţială la adresa democraţiei israeliene. Aceştia fluturau steagurile israeliene albastre şi albe care au devenit un semn distinctiv al protestelor din ultimele trei luni.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici